Biszkopt z kremem śmietanowym i truskawkami - słodki przepis
Biszkopt z kremem śmietanowym i truskawkami - bardzo prosty i szybki w wykonaniu przepis. Nie nazwę tego wypieku tortem, choć tort troszkę przypomina - moje ciasta to są domowe wypieki, aby nazwać ten tortem to chyba musiałabym się bardziej postarać pod względem dekoratorskim 😉
Biszkopt - składniki:
- 10 jaj
- 400 gram cukru
- 300 gram mąki
- skórka z 1 cytryny i łyżka soku z cytryny
Masa - składniki:
- truskawki - nie wskazuję ile, bo to zależy od Was ile ich dacie - mi wystarczyła 1/3 koszyka
- 500 ml śmietany 36%
- 1/5 szklanki ciepłej wody
- łyżeczka żelatyny
- paczka cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżki cukru pudru
Biszkopt robię tak:
Oddzielam żółtka od białek. Ubijam białka od razu z cukrem mikserem. Jak białka są sztywne to następnie zaczynam dodawać po 1 żółtku i dalej miksuję. Odstawiam mikser. Dodaję mąkę (najlepiej jest dodać najpierw połowę mąki, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką i dodać drugą połowę mąki), skórkę i sok z cytryny - na tym etapie łyżką drewnianą mieszam bardzo delikatnie (sięgając do dna). Przekładam masę to tortownicy, którą wcześniej wykładam papierem do pieczenia.
Wkładam blachę do piekarnika ustawionego na 180 stopni, na grzanie od dołu. Co do czasu pieczenia - niezbędny jest test patyczka w momencie jak brzegi zaczną odchodzić od blachy (patyczek do szaszłyków wbijamy - jak patyczek jest suchy to biszkopt jest gotowy), pieczemy tak ok. 40 minut do 1 godziny (zależy do piekarnika). 10 minut przed końcem można ustawić na grzanie od dołu i od góry.
Przekrawam truskawki na ćwiartki. Jak biszkopt wystygnie to przekrawam go nożem z piłką i układam na dolnej części połowę truskawek. Poniżej zdjęcie poglądowe.
Masa.
Najpierw rozpuszczam żelatynę w ciepłej wodzie i odstawiam. Do metalowej miski wlewam śmietanę i wsypuję cukier puder z cukrem waniliowym. Ubijam śmietanę mikserem na sztywno. Jak ją ubije to wlewam żelatynę i ubijam jeszcze kilka, maksymalnie kilkanaście sekund.
3/4 ubitej śmietany kładę na spodnią część biszkopta z ułożonymi truskawkami i lekko rozsmarowuję do brzegów. Nakładam górną część biszkopta. Resztę śmietany rozsmarowuję na górze biszkopta, na której układam drugą część truskawek (poniżej zdjęcie poglądowe).
Wkładam wszystko do lodówki na ok. 2 godziny. Idealnie jest pozostawić go tam na 4 godziny - jak wytrzymacie. 😃Powodzenia.
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CQoaxQPHYwo/