Piernik królewski (z powidłem i masą orzechowo-grysikową) - słodki przepis

Piernik królewski (z powidłem i masą orzechowo-grysikową)


Piernik królewski - z powidłem i masą orzechowo-grysikową - przepis uwzględnia włożenie pod pierzynę, więc bądźcie na to przygotowani. Nie ma też nic lepszego niż ta masa grysikowa - zawsze zostawiam sobie jej trochę w garnku do podjedzenia. Piernik jest miękki i pyszny.

Składniki - ciasto na piernik:
- 600 gram mąki
- 200 gram masła - miękkie
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 250 gram miodu
- przyprawa do piernika - 1 i 1/2 opakowania
- cukier waniliowy - całe opakowanie 16 gram
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki - masa grysikowa:
- 750 ml mleka
- 8 łyżek grysiku - takich troszkę kopiatych
- pół szklanki cukru
- 1 szklanka mielonych orzechów włoskich
- 200 gram masła

- 2 małe powidła śliwkowe

Polewa:
- tabliczka czekolady deserowej
- 1/3 szklanki mleka
- łyżka masła
- 2 łyżki kakao
- 1 kopiata łyżeczka cukru pudru

Zaczynamy 😊

Piernik. Wszystkie składniki suche mieszam ze sobą w misce tj. mąkę, cukier, przyprawę do piernika, cukier waniliowy i sodę oczyszczoną. Następnie dodaję resztę składników tj. masło, jajka, miód i wyrabiam ciasto. Owijam go w folię i wkładam do lodówki na całą noc. Jeżeli nie macie tyle czasu to dajcie mu choć 2 godziny poleżeć w lodówce.

Dzielę ciasto na 3 części. Pierwszą część wałkuję do zbliżonego kształtu pasującego do formy do pieczenia. Wykładam pierwszą część do formy wyłożonej papierem do pieczenia - odkrojonymi częściami zalepiam dziury 😉. Piekę w temperaturze 180 stopni, w piekarniku ustawionym na pieczenie od dołu - ok. 15-20 minut. Sprawdzam patyczkiem. Potem piekę drugą część, a potem trzecią - wszystkie osobno. Odstawiam do wystygnięcia.

Masa grysikowa. Wlewam mleko do garnka, dodaję grysik i cukier. Zagotowuję ciągle mieszając. Jak masa się zagotuje to od razu zestawiam, przykrywam garnek talerzem lub przykrywką, owijam w ścierkę i wkładam pod pierzynę na 45 minut. Tak jest w przepisie - tak robię 😆. Po tym czasie mieszam, dodaję masło, orzechy i znów mieszam. Odstawiam do wystygnięcia na ok. pół godziny - co 5 lub 10 minut minut mieszam.

Zaczynamy układanie. Na spód piernik, potem masa orzechowo-grysikowa, potem piernik, potem powidło, na wierzch piernik.

Polewa. Szklaną miskę kładę (taką najlepiej żaroodporną, by nie pękła 😉) na garnku z gotującą się wodą. Wszystkie składniki od razu dodaję i mieszam, aż aż polewa wydaje się odpowiednio gęsta (jak jest za mało gęsta, dodajcie kakao). Polewam piernik - ta polewa ma ten plus, że nie jest sztywna na kamień, tylko bardzo fajnie się przekrawa. 😊

Wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Powodzenia. 😘

https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CX5jucnIKcc/


Popularne posty