Sernik z rodzynkami na kruchym cieście (pieczony) - słodki przepis
Sernik z rodzynkami na kruchym cieście (pieczony) - ten tradycyjny przepis pochodzi z zeszytu mojej babci. Sernik jest puszysty i pyszny 😀 Użyłam zwykłego twarogu, który zmieliłam, ale smak rekompensuje wysiłek (jednak jak najbardziej możecie użyć już gotowego zmielonego sera z pudełka). Z przepisu wyszła duża blacha sernika.
Składniki na kruche ciasto:
- 300 gram mąki (ja użyłam tortowej)
- 100 gram masła
- 80 gram cukru
- 2 żółtka (jak macie duże jajka to jedno żółtko)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- kwaśna śmietana - tyle ile zabierze ciasto, u mnie to były 3 łyżeczki
Składniki na masę serową:
- 1 i 1/2 kg twarogu półtłustego, albo chudego (jak najbardziej możecie też użyć już gotowego, zmielonego sera z pudełka - też tak czasem z lenistwa robię 😊)
- 10 jaj
- 250 gram masła
- 400 gram cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 2 garści rodzynek, które prószę mąką
Zaczynamy 😉
Wykładam ser na sitko i odstawiam, niech odcieka.
Przystępuję do robienia ciasta.
Do miski wsypuję mąkę, dodaję masło, cukier i proszek do pieczenia. Rozcieram wszystko w rękach (nabieram w dłonie sypkie produkty z kawałkiem masła i trę otwartymi dłońmi o siebie). Do kiedy? Aż masło się rozetrze 😉. Następnie robię dołeczek w środku, do którego wlewam żółtka, no i kwaśną śmietanę. Zagniatam ciasto - ciasta nie wyrabiam długo, tylko do połączenia składników. Po zagnieceniu owijam ciasto w folię i wkładam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie rozwałkowuję dość cienko ciasto i wykładam go na dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę najpierw samo ciasto bez masy serowej w piekarniku ustawionym na pieczenie od góry i dołu, 180 stopni, przez około 20 minut. Po tym czasie wyciągam z piekarnika jeszcze nieupieczone ciasto, na które wleję już gotową masę serową.
W czasie przerw w pracy z ciastem robię masę serową.
Mielę ser 2 razy w maszynce (na małych lub dużych oczkach). Oddzielam żółtka od białek. Do dużej miski wlewam żółtka, dodaję miękkie masło, cukier, cukier waniliowy. Miksuję, aż masa stanie się jednolita i trochę puszysta - około 5 minut. Zwalniam obroty miksera i dodaję na zmianę po trochu sera i mąkę. Wyłączam mikser. Dodaję do masy serowej rodzynki, ale nie mieszam. Do białek dodaję szczyptę soli i ubijam je na sztywną pianę. Pianę z białek dodaję do masy serowej i bardzo powoli, nabierając od samego dna, drewnianą łyżką wszystko mieszam, ale nie za długo. Chcę jeszcze widzieć delikatne smugi białek. Wykładam masę na podpieczone kruche ciasto. Wkładam blachę do piekarnika ustawionego na 180 stopni - pieczenie od dołu. Piekę na tym ustawieniu ok. 45 minut. Zmieniam ustawienie na pieczenie od dołu i góry - piekę jeszcze ok. 40 minut. Góra sernika musi się dobrze podpiec. Ciasto jest gotowe, jak jeszcze jest sprężyste ale gdy lekko położycie rękę na górę to zachowuje kształt. Ciasto powinno się kroić, gdy wystygnie - jednak mi się nigdy nie udało tyle wytrzymać. Moje ciasto delikatnie opada - mi wydaje się to normalne przy tych składnikach i nie mam z tym żadnego problemu.
Powodzenia 😘
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/mo.mec