Placek czekoladowy - tradycyjny przepis, placek jest bardzo soczysty i miękki - słodki przepis



Placek czekoladowy - z przepisu mojej babci z lekkimi modyfikacjami co do ilości cukru. Jest on bardzo soczysty, miękki, no i oczywiście pyszny (to nie brownie, ale może z nim na równi konkurować). Polecam, bo warto. Oczywiście można podawać go z lodami, bitą śmietaną, owocami - pasuje do każdego z tych dodatków 😊

Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki cukru pudru, jak ktoś chce mniej słodką wersję to można dać 1 i 3/4 szklanki
- 6 jaj
- 1 proszek do pieczenia
- 20 łyżek wody
- 300 gram masła
- cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy
- 8 płaskich łyżek kakao

Polewa:
- tabliczka czekolady mlecznej
- 1/3 szklanki mleka
- łyżka masła
- 2 łyżki kakao
- 1 kopiata łyżeczka cukru pudru

Zaczynamy 😀

2 szklanki cukru pudru, 8 łyżek kakao wsypuję do rondelka, do którego też wlewam 10 łyżek wody, dodaję 300 gram masła i wsypuję cukier waniliowy. Mieszam aż do zagotowania. Potem odstawiam do wystygnięcia.

Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. Blachę w międzyczasie wyścielam papierem do pieczenia. Rozdzielam żółtka od białek, po czym białka ubijam na sztywną pianę. 

Jak moja kakaowa masa wystygnie, to dodaję do niej 10 łyżek wody i mieszam. Potem dodaję masę kakaową do mąki razem z żółtkami i znów mieszam drewnianą łyżką. Na końcu dodaję pianę z białek i bardzo delikatnie mieszam, nie za długo - mieszam do momentu aż jeszcze widzę małe bąbelki białej piany (co widać na zdjęciu poniżej, choć są na wierzchniej skorupce białe ślady bo białkach to jak widzicie na innym zdjęciu w samej masie nie ma po nich śladu). Przelewam do blachy do pieczenia i wkładam do piekarnika ustawionego na 180 stopni, na grzanie od dołu. Piekę około 40-45 minut aż do patyczka do szaszłyków, który wbijam, nie będzie się nic przyklejać. 

Jak placek wystygnie to polewam go polewą, którą robię tak:
Szklaną miskę kładę (taką najlepiej żaroodporną, by nie pękła 😉) na garnku z gotującą się wodą. Wszystkie składniki od razu dodaję i mieszam, aż polewa wydaje się odpowiednio gęsta (jak jest za mało gęsta, dodajcie kakao). Polewam ciasto - ta polewa ma ten plus, że nie jest sztywna na kamień, tylko bardzo fajnie się przekrawa. 😊

https://www.instagram.com/p/CNw-YnBn2zK/
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne

Popularne posty