Bułeczki drożdżowe z czekoladą - słodki przepis

Bułeczka drożdżowa z czekoladąBułeczki drożdżowe z czekoladą

Bułeczka drożdżowa z czekoladą

Bułeczki drożdżowe z czekoladą - przepis mojej babci. Bułeczki są bardzo lekkie, miękkie, bardzo puszyste, lekko słodkie, po prostu ... lepszych nie jadłam. Warto je zrobić, bo przepis jest bardzo prosty.

Składniki na ciasto:
- 3 i 3/4 szklanki mąki
- 2 szczypty soli
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 80 gram masła
- pół szklanki cukru
- jedno opakowanie cukru waniliowego lub kopiata łyżeczka
- 30 gram drożdży świeżych (w kostce)

Składniki na nadzienie:
- 12 kostek czekolady
- 2 łyżeczki kakao
- kopiata łyżka roztopionego masła

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

Zaczynamy 😀

Do miski wsypuję mąkę i 2 szczypty soli. Mieszam. Robię w środku dołek i wbijam 3 jajka. 

Podgrzewam mleko z masłem - to temperatury kiedy stwierdzę, że jest ciepłe, ale nie gorące. 

Do drożdży wsypuję z wcześniej odmierzonego cukru 2 łyżeczki cukru i mieszam, aż się drożdże rozpuszczą. 

Do miski z mąką wsypuję resztę cukru, cukier waniliowy, rozpuszczone drożdże. Lekko mieszam, powoli wlewając mleko z masłem (chodzi o to, żeby z jajek się jajecznica nie zrobiła). W misce wyrabiam ciasto, aż widzę, że zaczyna odchodzić od brzegów miski. Wykładam następnie ciasto na deskę lekko posypaną mąką i wyrabiam około 5 minut, aż się wytworzy gluten. Jak widzę, że ciasto przykleja się do deski, lekko podsypuję go mąką. Kiedy się wyrabia gluten? Ciasto musi odchodzić od palców i deski, a jak wbijemy w niego palec, to dziurka się sama zamyka. Wkładam ciasto do metalowej miski wcześniej bardzo cienko wysmarowanej olejem (nasączam ręcznik papierowy olejem i wycieram nim brzegi miski). 

Przykrywam miskę z ciastem ścierką i odkładam w ciepłe miejsce na 1 godzinę i 15 minut.

W międzyczasie rozpuszczam łyżkę masła, do którego wsypuje 2 łyżeczki kakao. Mam teraz 2 opcje:
- albo do środka bułeczki daję kostkę czekolady na którą nabieram troszkę masła z kakao (wersja szybka) - ja wybrałam tą
- albo ścieram czekoladę na tarce, a potem stratą czekoladę mieszam z masłem i kakao (wersja bardziej pracochłonna, ale bardziej estetyczna 😉)

Jak ciasto podwoi swoją wielkość to go wyciągam na deskę i znów wyrabiam, ale już krócej. Robię z niego rulon i wykrawam 12 równych części. Biorę jedną część i wyrabiam w rękach kulkę którą rozpłaszczam. Do środka daję nadzienie, a potem zamykam i znów formułuje kulkę.

Bułeczki drożdżowe z czekoladą - przed upieczeniem
Kulki układam w blaszce wyłożonej papierem. Odstawiam na 15 minut - niech troszkę wyrosną. Smaruję je następnie roztrzepanym jajkiem.
Bułeczki drożdżowe z czekoladą - przed upieczeniem, po wyrośnięciu

Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - najpierw 4o minut ustawionym na grzanie "od dołu", a potem 10 minut ustawionym na grzanie "od dołu i od góry".

Koniec. Powodzenia. 😁 
https://www.instagram.com/p/CPdIgaRnw6z/
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne

Popularne posty