Placek babka z dziadkiem (inaczej placek z kakao) - słodki przepis

Placek babka z dziadkiem (inaczej placek z kakao)

Placek babka z dziadkiem (inaczej placek z kakao)

Placek babka z dziadkiem - inaczej placek z kakao, ale ja jakoś wolę pierwszą nazwę. Bardzo prosty przepis, a przede wszystkim szybki i z dobrych składników, które zawsze mamy w domu. Idealny do kawy lub do herbaty, niezawodny gdy potrzebujemy zrobić coś słodkiego "na już", a nie chce nam się spędzać w kuchni połowy dnia.

Składniki:
- 250 gram masła
- 200-250 gram cukru - dajcie według uznania, ja zbliżam się bardziej do granicy 200 gram - wychodzi słodki, ale nie za słodki jak na moje kubki smakowe
- kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 400 gram mąki
- 1/3 szklanki mleka w temperaturze pokojowej - UWAGA mleko nie może być ciepłe, bo wam placek nie wyjdzie
- 7 jaj - jak małe jajka to 8
- szczypta soli
- łyżka (może być kopiata) kakao w proszku

Zaczynamy 😀

Rozdzielam żółtka od białek. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia. W jednej misce mikserem ucieram masło, cukier i żółtka, aż przestanę zauważać cukier, a masa troszkę zjaśnieje - tak ok. 4-5 minut. Potem dodaję 1/3 z mleka, które wcześniej odmierzyłam i następnie 1/3 z mąki, którą wcześniej odmierzyłam i wymieszałam z proszkiem do pieczenia. Miksuję, a następnie znów dodaję 1/3 mleka i 1/3 mąki (z ilości jaką wcześniej odmierzyłam). Miksuję i ostatni raz dodaję 1/3 mleka i 1/3 mąki (z ilości jaką wcześniej odmierzyłam). Chwilkę miksuję, wyłączam mikser i mieszam jeszcze przez dosłownie chwilkę drewnianą łyżką. Odstawiam. 

Biorę się za ubijanie białek ze szczyptą soli.

Jedną łyżkę ubitych białek odkładam do osobnej miseczki. Dodaję połowę z reszty pijany z białek do masy i bardzo delikatnie mieszam drewnianą łyżką. Potem dodaję do tej samej masy drugą połowę białek i mieszam, ale nie za długo - muszę widzieć pozostałości białek. Przelewam 2/3 masy do blachy do pieczenia wyłożonej papierem. Do pozostawionej w misce 1/3 masy dodaję kakao i łyżkę pijany z białek (którą wcześniej odłożyłam). Mieszam, a następnie dodaję do blachy do pieczenia na poprzednio wyłożoną masę i bardzo delikatnie rozsmarowuję w bliżej nieokreślony wzór 😉

Wkładam od razu do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, ustawionego na grzanie od dołu. Placek piecze się ok 50 minut do godziny - pilnujcie go tak od 45 minuty (nie wiem jakie macie piekarniki). Jest gotowy kiedy brzegi odchodzą od blachy, jak na zdjęciu. 

Powodzenia i smacznego. 

https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/COnIosLH1wD/

Popularne posty