Placek z orzechami włoskimi - słodki przepis
Placek z orzechami włoskimi - przepis z zeszytu rodzinnego, bardzo szybki i prosty. Placek jest słodki (ale nie za słodki), lekki, z orzechowym posmakiem.
Składniki:
- 200 gram masła
- 8 jaj
- 400 gram mąki
- 250 gram cukru
- 110 gram orzechów włoskich - po zważeniu mielimy je
- kopiata łyżeczka proszku do pieczenia (dodaję go do mąki i mieszam)
- 200 gram masła
- 8 jaj
- 400 gram mąki
- 250 gram cukru
- 110 gram orzechów włoskich - po zważeniu mielimy je
- kopiata łyżeczka proszku do pieczenia (dodaję go do mąki i mieszam)
- cukier waniliowy - jedno normalne opakowanie
- 1/3 szklanki mleka - temperatura pokojowa - mleko nie może być zimne, ale też nie może być ciepłe
- szczypta soli
Zaczynamy 😃
Miękkie masło ucieram z cukrem, cukrem waniliowym i 8 żółtkami. Tak chwilkę, aż masa zjaśnieje i cukier się roztopi. Następnie dalej ucierając mikserem na wolnych obrotach dodaję połowę odmierzonej mąki (z proszkiem do pieczenia) i połowę odmierzonego mleka. Miksuję. Dodaję drugą połowę mąki i drugą połowę mleka. Chwilkę miksuję. Wyłączam mikser. Ubijam pianę z białek ze szczyptą soli (na sztywno) i najpierw połowę pijany i połowę orzechów dodaję do masy i bardzo powoli oraz delikatnie mieszam (dużym drewnianym widelcem - tak widelcem, nie łyżką 😉), a następnie dodaję drugą połowę białek, drugą połowę orzechów i dalej powoli i delikatnie mieszam.
Jak widzę jeszcze małe bąbelki białek do przekładam masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Poniżej zdjęcie poglądowe.
Blachę wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni z pieczeniem "od dołu". Czas pieczenia: od 50 minut do 1 godziny - zależy od piekarnika. Na 10 minut przed końcem włączam pieczenie "od dołu i od góry". Placek jest upieczony jak boki lekko odejdą a patyczek od szaszłyków wbity w niego jest suchy. Poniżej zdjęcie.
Smacznego 😄
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CPK8sbBHuPj/