Tort ananasowy - słodki przepis

Tort ananasowy, biszkopt

Tort ananasowy, biszkopt


Tort ananasowy - domowy, pyszny, szybki i prosty.

Zaczynamy 😀

Biszkopt - składniki:
- 10 jaj
- 400 gram cukru
- 300 gram mąki
- skórka z 1 cytryny i łyżka soku z cytryny

Masa - składniki:
- 2 małe puszki ananasów - odcedzam dobrze ananasy, ale nie wylewam soku! a następnie kroje je w kostkę
- 2 budynie śmietankowe 
- pół szklanki wody
- 5 żółtek
- pół szklanki cukru
- półtorej kostki masła - 300 gram

Wiórki kokosowe do posypania.

Biszkopt robię tak:
Oddzielam żółtka od białek. Ubijam białka od razu z cukrem mikserem. Jak białka są sztywne to następnie zaczynam dodawać po 1 żółtku i dalej miksuję. Odstawiam mikser. Dodaję mąkę (najlepiej jest dodać najpierw połowę mąki, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką i dodać drugą połowę mąki), skórkę i sok z cytryny - na tym etapie łyżką drewnianą mieszam bardzo delikatnie (sięgając do dna). Przekładam masę to tortownicy, którą wcześniej wykładam papierem do pieczenia. 
Wkładam blachę do piekarnika ustawionego na 180 stopni, na grzanie od dołu. Co do czasu pieczenia - niezbędny jest test patyczka w momencie jak brzegi zaczną odchodzić od blachy (patyczek do szaszłyków wbijamy - jak patyczek jest suchy to biszkopt jest gotowy), pieczemy tak ok. 40 minut do 1 godziny (zależy do piekarnika). 10 minut przed końcem można ustawić na grzanie od dołu i od góry. Jak widać na zdjęciu mi wyszedł przypieczony spód - ale to wina masła, którego dałam za dużo pod papier do pieczenia 😅

Masa:
Rozpuszczam budynie w szklance napełnionej do połowy wodą. Potem gotuje te budynie na syropie z ananasów. Gotowy budyń następnie miksuję i odstawiam. 
Kolejny krok - na parze (w szklanej, żaroodpornej misce na garnczku z gotującą się wodą - woda nie dotyka miski) miksuje żółtka z cukrem, aż zrobią się jasne. Pamiętajcie, żeby przedtem jajka wyparzyć wrzątkiem, zanim zaczniecie je rozbijać. 
Następnie łącze ze sobą miękkie masło, budyń i żółtka aż wyjdzie jednolita masa. 

Układamy 😃
Biszkopt (musi być wystudzony) przekrawam na pół nożem do krojenia chleba. Na spód układam pokrojone w kostkę ananasy. Na nie daję tak troszkę więcej niż połowę masy. Nakładam górę. Resztę masy wykładam na wierzch i na boki, a na końcu posypuję wiórkami kokosowymi i do lodówki.

Koniec. Powodzenia!

https://www.instagram.com/p/COVzkIHnXcz/
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne

Popularne posty