Ciastka wykręcane bajanki - inaczej ciastka z maszynki - słodki przepis
Ciastka wykręcane, które moja babcia opisała jako "bajanki" - inaczej ciastka z maszynki. Jest to przepis pochodzący oczywiście z zeszytu rodzinnego, tzw. klasyk, ale jaki dobry i jak banalnie prosty. Czasem warto wrócić do tradycji, czyż nie? 😉
Składniki:
- końcówka do maszynki do mięsa - przeznaczona do ciastek (oczywiście sama maszynka też się przyda 😆)
- 1 kg mąki
- 200 gram cukru zwykłego
- 200 gram masła
- 150 gram smalcu
- 4 żółtka i 1 całe jajko
- proszek do pieczenia - łyżeczka
- starta na tarce skórka z 1 cytryny (cytrynę wcześniej wyparzam wrzątkiem)
- 1 łyżka śmietany kwaśnej
Dlaczego przepis jest bardzo prosty? Gdyż najpierw wszystkie składniki suche tj. mąka, proszek do pieczenia, cukier, skórka z cytryny trafiają do drewnianej miski. Mieszam je i dodaję masło ze smalcem. Nabieram do rąk trochę tłuszczu i suchych składników, a następnie przecieram ręce o siebie (tak jak przy kruchym cieście). Jak masło i smalec się rozetrą to dodaję żółtka, jajko i śmietanę, po czym zagniatam ciasto. Gdy ciasto jest zbyt twarde, lub się "nie lepi" to możemy dodać jeszcze śmietany. Ciasta nie wyrabiam długo - tylko do połączenia składników. Po zagnieceniu ciasta, owijam go folią i wkładam do lodówki.
Po około godzinie - wyjmuję ciasto i wkładam go (częściami) do maszynki do mięsa z odpowiednią końcówką. Nożem odkrawam ciastka - wielkość obojętna, kształt też, bo i tak wyjdą pyszne.
Blaszkę wyścielam papierem do pieczenia i układam ciastka. Piekę w temperaturze 180 stopni w piekarniku "na dół i na górę" - aż nabiorą koloru, zarumienią się - od ok. pół godziny do 45 minut (zależy jaki kto ma piekarnik).
Powodzenia. 😀
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CQBWnjzn-az/


