Szarlotka - pyszny klasyk - słodki przepis
Szarlotka - klasyk, ale jaki pyszny. Jest to tradycyjny przepis. Jak widać na zdjęciu nie sypię cukrem pudrem po cieście (choć mogłabym dla lepszego efektu 😉). Jednak jak ktoś ma za mało słodyczy to można poprószyć cukrem pudrem ciasto (jak wystygnie).
Składniki:
- 2 i pół szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru (zwykły kryształ)
- 250 gram masła
- 1 opakowanie cukru waniliowego (pojedyncze) - ok. 15 gram
- 1 opakowanie proszku do pieczenia (pojedyncze) - ok. 15 gram
- 1 całe jajko i 4 żółtka
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 3 kg jabłek - najlepsze są szare renety, albo inne odpowiednie do pieczenia
- 2 łyżki wody
- cynamon - jak dużo go dacie zależy od tego, jak bardzo lubicie tą przyprawę
Zaczynamy 😁
Do miski drewnianej wsypuję mąkę tortową i mąkę krupczatkę, a także dodaję masło, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Rozcieram wszystko w rękach (nabieram w dłonie sypkie produkty z kawałkiem masła i trę otwartymi dłońmi o siebie). Do kiedy? Aż masło się rozetrze 😉. Następnie robię dołeczek w środku, do którego wlewam całe jajko i 4 żółtka, no i kwaśną śmietanę. Zagniatam ciasto - ciasta nie wyrabiam długo, tylko do połączenia składników. Po zagnieceniu owijam ciasto w folię i wkładam do lodówki na pół godziny do godziny.
Jak już ciasto jest w lodówce to obieram jabłka i je kroje. Do garczka wlewam 2 łyżki wody i wsypuję jabłka, które podsmażam aż się rozpadną i trochę wody z nich wyparuje.
Blaszkę do pieczenia wyścielam papierem do pieczenia.
Po wyciągnięciu ciasta z lodówki dzielę go na pół. Połowę ciasta rozwałkowuję na prostokąt zbliżony do wielkości mojej blaszki. Wkładam ciasto do blaszki - palcami rozciągam go do brzegów (lub przycinam do brzegów - zależy jak uda mi się rozwałkować). Na ciasto sypię cynamon, a następnie wykładam jabłka. Na wierz jabłek znów sypię cynamon. Drugą połowę ciasta rozwałkowuję i wykrawam paseczki. Układam je w kratkę.
Równie dobrze zamiast paseczków, możecie drugą połowę zimnego ciasta zetrzeć na tarce.
Piekę w piekarniku ustawionym na 180 stopni i na pieczenie od dołu - około godziny. Na 10 minut przed końcem - ustawiam pieczenie na górę i na dół.
Powodzenia. 😀
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CPvVm3Cn-tx/