Ciasto cytrynowe z dżemem z czarnej porzeczki i bitą śmietaną - słodki przepis
Ciasto cytrynowe (podobne do biszkoptu) z dżemem z czarnej porzeczki (własnej roboty) i bitą śmietaną - ciasto zrobiłam na bazie wypieku babci o nazwie wieniec gdański. Kiedyś robiłam tzw. biszkopt japoński i jakoś mi nie przypadł do gustu. Okazało się, że w starym zeszycie znalazłam przepis na ciasto równie puszyste, a bardziej aromatyczne, o lepszej konsystencji i bardziej wyrośnięte.
Składniki:
- 100 gram masła - miękkiego
- 150 gram mąki pszennej
- 50 gram mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 gram cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- 4 łyżki mleka
- starta skórka z 1 cytryny
- łyżeczka soku z cytryny
- 3 jajka - oddzielić żółtka od białek
- śmietana 36 % - ok. 500 ml
- 1 łyżka cukru pudru
- dżem z czarnej porzeczki
Zaczynamy 😁
Mieszam cukier z cukrem waniliowym w osobnej misce. W innej misce mieszam mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. W innej misce metalowej ucieram mikserem samo masło - ok. kilku minut. Dodaję do masła cukier z cukrem waniliowym i chwilę ucieram. Następnie do masy dodaję żółtka i chwilkę ucieram, dalej dodaję mleko, sok z cytryny i skórkę z cytryny i dalej chwilkę ucieram 😉. Zmniejszam obroty miksera na bardzo wolne i stopniowo dodaję mąki z proszkiem do pieczenia. Ucieram, aż składniki się połączą. Odstawiam mikser i ubijam białka z jajek na sztywną pianę. Dodaję następnie połowę piany do masy i powoli, delikatnie drewnianą łyżką mieszkam, po chwili dodaję drugą połowę ubitej piany i delikatnie mieszam. Przekładam masę do blaszki keksowej, którą wcześniej smaruję masłem i obsypuję bułką tartą.
Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i ustawionego na pieczenie od dołu. Po 30 minutach zmieniam ustawienie na pieczenie od dołu i góry i tak piekę ok. 20 minut. Pamiętajcie - każdy piekarnik jest inny, więc trzeba pilnować ciasta.
Upieczone ciasto podaję z bitą śmietaną (do której dodaję przed ubiciem cukier puder) i dżemem z czarnej porzeczki. Po prostu pycha.
Powodzenia. 😘
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CRvsaVwhWY2/