Eklery - słodki przepis

Eklery z polewą z białej czekolady

Jak widać na załączonym obrazku - to jest domowa wersja 😉 Eklery - niby proste, ale musiałam zrobić aż trzy podejścia, aż udało się naprawić wszystkie poprzednie błędy. W końcu wyszły takie jakie chciałam, czyli pyszne i wyrośnięte. Przepis jest prosty, ale nie omijajcie żadnych jego elementów. Wyszło mi ok. 20 małych eklerów.


Składniki:
- 100 gram masła
- 300 ml wody
- 130 gram mąki
- 4 jajka

- 500 ml śmietany 30% lub 36%
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 łyżki cukru pudru

- tabliczka czekolady mlecznej lub białej

Zaczynamy 😀

W garnku zagotowuje wodę z masłem. Jak zaczyna wrzeć, to ściągam z ognia, dodaję mąkę i mieszam, aż ciasto zaczyna być zbite i odchodzić od brzegów. Garnek znów kładę na mały ogień i mieszam cały czas ciasto - tak około minutę, 2 minuty, aż będzie świecące i będzie łatwo odchodzić - NIE MOŻNA POMINĄĆ PONOWNEGO PARZENIA CIASTA, BO NIE WYROŚNIE!

Wykładam ciasto na talerz i daje mu ostygnąć (tak godzinę). Przekładam letnie ciasto do miski i zaczynam miksować po czym za kilka sekund dodaje jajka. Miksuje, aż ciasto zaczyna przypominać znów ciasto i przylepiać się do mieszadeł. Wyłączam mikser i mieszam chwilę jeszcze drewnianą łyżką. Przekładam ciasto do woreczka, w którym wcześniej na krawędzi wycinam otwór ok. 1 cm. Można użyć rękawa cukierniczego. 

Blachę wykładam papierem do pieczenia i wyciskam ciasto - szerokość ok. 1,5 - 2 cm, a długość ok. 6 cm. Jeżeli chcecie aby eklery były wyższe, można wycisnąć ciasto na ciasto. Możecie oczywiście zmienić wielkość eklerów - wybór należy do Was.

Nagrzewam piekarnik do 200 stopni. Ustawiam na pieczenie od dołu i góry. Wkładam blaszkę z ciastem do piekarnika i piekę tak ok 20 minut. NIE OTWIERAM PIEKARNIKA BO NIE WOLNO TEGO ROBIĆ! (wiem co mówię, popełniłam ten błąd wcześniej). Po ok. 20 minutach zmniejszam temperaturę na ok. 180 stopni, grzanie od dołu i piekę jeszcze pół godziny. Jednakże każdy piekarnik jest inny, więc trzeba tak co 5, 10 minut kontrolować sytuację. 

Po upieczeniu wykładam eklery na tacę i po chwili zaczynam je przekrawać. Jeżeli okaże się, że któryś w środku jest zbyt mokry (może się tak stać przy starszych piekarnikach) to możecie przekrojonego eklera na chwilę włożyć znów do piekarnika. Nic mu się nie stanie. Zostawiam eklery do wystygnięcia.

Do miski metalowej wsypuje cukier puder, wlewam zimną śmietanę i ekstrakt waniliowy. Ubijam mikserem, aż śmietana będzie sztywna - ale nie za długo, żeby nie zrobiło się masło. Skosztujcie po około 30 sekundach miksowania - jak za mało słodka to dodajcie jeszcze cukru.

Wkładam śmietanę do rękawa cukierniczego i wyciskam ją na spód eklerów. Przykrywam je górną częścią. 

W misce, którą kładę na garnku z gotującą się wodą rozpuszczam czekoladę. Można eklery zamoczyć w czekoladzie, można zrobić szlaczki z lejącej się czekolady - wszystko można😁 Dałam zdjęcia eklerów z białą czekoladą, którą zrobiłam szlaczki.

Koniec - POWODZENIA! 😊

https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CRLzcRPnQ5G/


Popularne posty