Naleśniki z dżemem z czarnej porzeczki i borówkami - słodki przepis

Naleśniki z dżemem z czarnej porzeczki i borówkami


Naleśniki z dżemem z czarnej porzeczki (własna robota) i borówkami.

Składniki na ciasto:
- 500 ml mleka
- 3 jajka
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- ok. od 1 i 1/2 do 1 i 3/4 szklanki mąki - dodajecie mąkę powoli aż uzyskacie gęstość śmietany

Zaczynamy 😀

Do garczka wlewam mleko i wbijam 3 jajka. Trzepaczką mieszam ze sobą te składniki. Następnie dodaję proszek do pieczenia, cukier waniliowy, sól i mieszam dalej. Zaczynam dodawać mąkę. Najpierw w sposób pewny dodaję szklankę mąki i mieszam, a potem zaczynam powoli dodawać po łyżce mąkę w międzyczasie mieszając. Przestaje dodawać mąkę jak uzyskam konsystencję rzadszej śmietany.

Rozgrzewam patelnie cienko wysmarowaną olejem rzepakowym. Jak patelnia jest rozgrzana wlewam chochlę ciasta i przekręcając patelnie rozsmarowuję go po całym dnie. Przy następnych naleśnikach już raczej ponownie nie wlewam oleju na patelnię. Smażę ok. 30 sekund aż zaczynają pojawiać się bąbelki. Przekładam na drugą stronę naleśnika i też ok. 25 sekund smażę. Z tymi moimi sekundami uważajcie - każda patelnia jest inna. Pamiętajcie - pierwszy naleśnik pewnie pójdzie na straty, ale potem już złapiecie rytm.

Naleśniki wysmarowałam dżemem z czarnej porzeczki, który właściwie robię jak galaretkę (kiedyś może zamieszczę przepis), ale on pozostaje w konsystencji gęstego dżemu. Posypuję naleśniki borówkami.

Powodzenia. 😁

https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CSCZU6nIFN7/


Popularne posty