Sernik - słodki przepis
Sernik - bez spodu z ciastek, czy spodu z biszkoptu, po prostu zwykły pieczony sernik, ale bardzo puszysty i banalnie prosty w przygotowaniu.
Składniki:
- 1 kg sera - ja kupuje zwykły ser i 1 raz miele go w maszynce na małych oczkach (jeżeli wezmę ser w palce po zmieleniu i czuję duże grudki, to czasem muszę ser drugi raz przepuścić przez maszynkę, ale rzadko się to zdarza 😉)
- 8 jaj
- 1 szklanka cukru
- 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 125 gram masła
Zaczynamy 😁
Najpierw mielę ser i odstawiam. Do drugiej miski wsypuję cukier, dodaję jajka (całe) i ekstrakt waniliowy. Miksuję aż masa będzie puszysta, podwoiła objętość i widać bąble powietrza. Zaczynam dodawać po łyżce sera. Miksuję cały czas. Na końcu dodaję miękkie masło (może być też roztopione) i wsypuję budyń. Chwilę miksuję jeszcze do połączenia wszystkich składników - masa powinna mieć konsystencję gęstej zupy.
Formę tortową (na zdjęciu widać, że ja mam dużą formę, jak weźmiecie mniejszą to sernik wyjdzie wyższy, co może nawet byłoby lepsze 😅) wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej gotową masę.
Piekę w piekarniku nagrzanym na 180 stopni i ustawionym na grzanie od dołu ok. 40 minut. Na kolejne 15-20 minut nastawiam piekarnik na grzanie od dołu i góry. Jak sernik dalej jest jasny od góry to zmieniam na grzanie od góry i co 5 minut sprawdzam. Sernik będzie gotowy jak boki zaczną odchodzić od blaszki i nabierze ładnego koloru (jak na zdjęciu).
Nie przejmujcie się jak od spodu, albo po bokach sernik ściemnieje - nie ma on spodu z biszkoptu, czy ciastek, więc to normalne, nie jest to spalenizna.

Powodzenia 😊
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CS3j3OeIAhB/