Tarta z tradycyjną masą do kremówki, bitą śmietaną i płatkami migdałów - słodki przepis
Tarta z tradycyjną masą do kremówki, bitą śmietaną i płatkami migdałów - prosta i pyszna. Nie potrafię zrobić ciasta francuskiego do kremówek, więc pomyślałam o tarcie - no i wyszedł rewelacyjny deser.
Składniki ciasto:
- 225 gram mąki
- 150 gram masła (zimne)
- 50 gram cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki zimnej wody
Składniki do masy do kremówki:
- 4 jajka
- 3 szklanki mleka
- pół szklanki cukru (można dać 3/4 szklanki jak ktoś lubi bardziej słodką masę - nie wyjdzie "za słodka")
- 16 gram cukru waniliowego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
Pozostałe składniki:
- 250 ml śmietany 30 lub 36%
- 3/4 łyżeczki żelatyny i ok. 1 i 1/2 łyżki wody
- łyżka cukru pudru
- płatki migdałów
Zaczynamy 😀
Do miski wsypuję mąkę, cukier i dodaję pokrojone na paski masło. Rozcieram w palcach składniki, a następnie rozcieram w obu dłoniach - nabieram masę i pocieram dłonie o siebie. Jak jest dobrze wszystko roztarte (ma powstać coś w rodzaju grubszego piasku) to dodaję jajko i wodę. Ugniatam dosłownie chwilę - tylko do połączenia się masy w kulkę. Kulkę ciasta przekładam do folii i wkładam do lodówki na ok. godzinę.
Blaszkę na tarte tylko na dnie wykładam papierem do pieczenia.
Po godzinie posypuję obficie deskę mąką. Wykładam ciasto. Wałek posypuję też mąką. Wałkuję - jak tylko coś się przykleja to podsypuję mąką. Ciasto wałkuję na grubość ok. 4 mm. Posypuję mąką i nawijam na wałek. Od razu wkładam do formy to rozwałkowane ciasto (jak powstanie dziura - zabierzcie trochę ciasta z brzegów i zaklejcie 😉). Spód przekuwam w kilku miejscach widelcem.
Na ciasto kładę papier do pieczenia i wsypuję fasole (może to być ryż, albo kulki do pieczenia tarty). Wkładam do piekarnika nagrzanego na 180 stopni (pieczenie z dołu) i piekę ok. 20 minut. Ściągam fasolę i piekę jeszcze 35-40 minut (przed końcem na 5 minut zwiększam temperaturę do 190 stopni).
Jak ciasto się piecze to przygotowuję masę do kremówki. Do garczka wlewam 2 szklanki mleka, dodaję cukier i cukier waniliowy, zagotowuję, ściągam z ognia. W osobnej misce miksuję 1 szklankę mleka z jajkami i dodaję całą mąkę partiami dalej miksując. Jak wszystko się połączy to znów stawiam garczek z mlekiem na mały ogień i energicznie mieszając dodaję małym strumieniem mleko zmieszane z jajkami i mąką. Energicznie mieszam, aż masa zgęstnieje i nie będzie grudek. Ściągam z ognia i odstawiam.
Po wyciągnięciu tarty z piekarnika od razu wykładam na nią ciepłą masę do kremówki i odstawiam do ostygnięcia. Już zimną tarte z masą wkładam do lodówki.
Do metalowej miski wlewam zimną śmietanę (lepsza jest 36%, ja miałam 30%) i wsypuję cukier puder. Miksuję, aż śmietana będzie sztywna. W małej szklance rozpuszczam żelatynę w jak najmniejszej ilości wody i dodaję do śmietany i jeszcze chwilkę miksuję.
Wyciągam tarte z lodówki, wykładam na nią bitą śmietanę, posypuję płatkami i migdałów i znów wkładam do lodówki. Można czekać godzinę, aż śmietana stężeje, u mnie rodzina wytrzymała ok. 20 minut, co widać na zdjęciach - śmietana dobrze nie zastygła, ale było pyszne.
Powodzenia 😁
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CUP3r2iorkm/