Bułeczki cynamonowe - drożdżówki - słodki przepis

 

Bułeczki cynamonowe - drożdżówki
Bułeczki cynamonowe - drożdżówki
Bułeczki cynamonowe - przepis na ciasto drożdżowe jest mojej babci (już raz go podawałam - bułeczki z czekoladą). Nie zmieniam go, bo bułeczki wychodzą lekkie, miękkie, puszyste i słodkie. 

Składniki na ciasto:
- 3 i 3/4 szklanki mąki
- 2 szczypty soli
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 80 gram masła
- pół szklanki cukru
- jedno opakowanie cukru waniliowego lub kopiata łyżeczka
- 30 gram drożdży świeżych (w kostce)

Składniki na nadzienie:
- roztopiona kopiata łyżka masła
- cukier i cynamon według uznania 😉

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

Zaczynamy 😀

Podgrzewam mleko z masłem - to temperatury kiedy stwierdzę, że jest ciepłe, ale nie gorące. 

Do drożdży wsypuję z wcześniej odmierzonego cukru 2 łyżeczki cukru i mieszam, aż się drożdże rozpuszczą. 

Do miski wsypuję mąkę i 2 szczypty soli. Mieszam. Robię w środku dołek i wbijam 3 jajka. Mieszam i wsypuję resztę cukru, cukier waniliowy, rozpuszczone drożdże. Lekko mieszam, powoli wlewając mleko z masłem (chodzi o to, żeby z jajek się jajecznica nie zrobiła). W misce wyrabiam ciasto, aż widzę, że zaczyna odchodzić od brzegów miski. Wykładam następnie ciasto na deskę lekko posypaną mąką i wyrabiam około 5 minut, aż się wytworzy gluten. Jak widzę, że ciasto przykleja się do deski, lekko podsypuję go mąką (nie za dużo - jak przesadzicie to po prostu ciasto będzie bardziej "zbite"). Kiedy się wyrabia gluten? Ciasto musi odchodzić od palców i deski, a jak wbijemy w niego palec, to dziurka się sama zamyka. Wkładam ciasto do metalowej miski wcześniej bardzo cienko wysmarowanej olejem (nasączam ręcznik papierowy olejem i wycieram nim brzegi miski). 

Przykrywam miskę z ciastem ścierką i odkładam w ciepłe miejsce na 1 godzinę i 15 minut.

Jak ciasto urośnie to go wyciągam na deskę i znów wyrabiam, ale już krócej. Robię z niego kulkę i zaczynam wałkować na grubość ok 1,5 do 2 cm na kształt prostokątny. Rozwałkowane ciasto smaruję masłem i sypię cukier a następnie cynamon. Zawijam w rulon od tej szerszej strony. Wykrawam z niego 12 w miarę równych części. Każdą część biorę w rękę i rozpłaszczam 😉. Drożdżówki układam w blaszce wyłożonej papierem. Odstawiam na 15 do 30 minut minut - niech troszkę wyrosną. Smaruję je następnie roztrzepanym jajkiem.


Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - najpierw 4o minut ustawionym na grzanie "od dołu", a potem 10 minut ustawionym na grzanie "od dołu i od góry".

Powodzenia. 😁

https://www.instagram.com/p/CVaTPh8oqur/
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne


Popularne posty