Keks makowy (z figami) - słodki przepis
Keks makowy - przepis pochodzi od mojej mamy, ciasto wychodzi wilgotne, miękkie i puszyste, a mak w środku też nie jest zbity, a lekki i doskonale uzupełnia smak. Pierwszy raz robiłam ten keks samodzielnie i wyszedł pyszny. Z przepisu wychodzą dwa keksy - jak na zdjęciu.
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- 250 gram masła - miękkie
- 250 gram cukru
- 250 gram mąki
- ok. 15 gram proszku do pieczenia
- 16 gram cukru waniliowego
Składniki na masę makową:
- 3 jajka
- 300 gram maku
- 200 gram cukru pudru
- 10 gram bułki tartej
- aromat migdałowy - kilka kropli
- garść fig suszonych
Do posmarowania blaszki:
- masło
- masło
- bułka tarta
Zaczynamy 😀
Do garnczka wsypujemy mak, zalewamy wodą i gotujemy ok. 3 minuty od momentu wrzenia wody. Odcedzamy ma sitku z maleńkimi oczkami. Następnie mielimy 2 razy w maszynce do mięsa na mniejszych oczkach. Odstawiamy do ostygnięcia.
Oddzielamy żółtka od białek. Białka na razie odstawiamy. Żółtka miksujemy z cukrem pudrem i aromatem migdałowym. Dodajemy zmielony mak (uwaga: nie może być gorący) i bułkę tartą. Chwilkę miksujemy. Dodajemy pokrojone w kosteczkę figi, mieszamy łyżką i odstawiamy. NIE DODAJEMY JESZCZE BIAŁEK.
Zaczynamy robić ciasto. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i odstawiamy. Oddzielamy żółtka od białek. Białka odstawiamy.
Żółtka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy miękkie masło i miksujemy dalej. Zmniejszamy obroty w mikserze i dodajemy mąkę (wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia).
Najlepiej jakbyśmy teraz zawołali pomocnika, który ubije nam 3 białka, kiedy my będziemy ubijać 6 białek. Jeżeli pomocnika nie mamy to robimy tak:
- ubijamy 6 białek i dodajemy połowę do ciasta; delikatnie mieszamy łyżką drewnianą; dodajemy drugą połowę i znów delikatnie mieszamy; ciasto dzielimy na 2 części, by móc go wyłożyć do dwóch foremek keksowych (wcześniej wysmarowanych masłem i obsypanych bułką tartą) i łyżką drewnianą robimy bardzo małe wgłębienie na całej długości
- ubijamy 3 białka i dodajemy połowę do masy makowej; delikatnie mieszamy łyżką drewnianą; dodajemy drugą połowę białek i znów delikatnie mieszamy; masę makową rozdzielamy na pół by móc ją wyłożyć do 2 foremek na górę ciasta; mak będzie wystawał w momencie włożenia do piekarnika - pod wpływem pieczenia ciasto go otuli.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i ustawionym na pieczenie od dołu przez godzinę.
Czy powyższy placek to keks, skoro ma tylko figi (może mieć też np. rodzynki) - według zeszytu mojej babci tak, według starej rozpadającej się polskiej książki kucharskiej, gdzie znalazłam podobny przepis - to też keks.
Powodzenia 😁
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CWf2NTDoNGV/