Piernik z powidłem i polewą czekoladową - słodki przepis
Piernik z powidłem i polewą czekoladową - przepis pochodzi z zeszytu mojej babci. Piernik wychodzi słodki, bardziej suchy, więc idealnie nadaje się do powidła i polewy. Po upływie kilku godzin piernik zmięknie.Z przepisu wychodzą 2 długie pierniki.
Składniki:
- 150 gram cukru
- 250 gram miodu
- 100 gram masła
- 600 gram mąki
- 3 jaja
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka kakao
- 16 gram cukru waniliowego
- 1 i 1/2 opakowania przyprawy do piernika
- 400 gram powidła śliwkowego
Do blaszek: masło i bułka tarta.
Polewa:
- tabliczka czekolady mlecznej
- 1/3 szklanki mleka
- łyżka masła
- 2 łyżki kakao
- 1 kopiata łyżeczka cukru pudru
- 1/3 szklanki mleka
- łyżka masła
- 2 łyżki kakao
- 1 kopiata łyżeczka cukru pudru
Zaczynamy 😁
Do garnka wsypuję cukier, wlewam miód i dodaję masło - zagotowuję i odstawiam do wystygnięcia (BARDZO WAŻNE BY NIE DOTYKAĆ I NIE KOSZTOWAĆ ZAWARTOŚCI GARNKA - JEST ONA BARDZO GORĄCA I KOŃCZY SIĘ POWAŻNYM POPARZENIEM).
Do miski wsypuję mąkę, sodę oczyszczoną, kakao, cukier waniliowy i przyprawę do piernika. Mieszam i dodaję jajka oraz ostudzoną masę cukrową - mieszam aż powstanie z tego ciasto.
Ciasto wkładam do lodówki na 2 godziny.
Blaszki smaruję miękkim masłem i obsypuję bułką tartą. Następnie ciasto dzielę na dwie części, z których formuję rulony i wykładam je na dno blaszki. Załączam zdjęcie.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i ustawionym na grzanie od dołu - około 50 minut do godziny. Jednak zacznijcie sprawdzać pierniki tak po ok. 45 minutach - wbijcie patyczek do szaszłyków, jak jest suchy to piernik jest gotowy.
Jak pierniki wystygną to je rozkrawam (nożem do chleba) i na spodnią część wykładam powidło. Nakładam delikatnie górną część. Następnie polewam pierniki polewą, którą robię tak:
Szklaną miskę kładę (taką najlepiej żaroodporną, by nie pękła 😉) na garnku z gotującą się wodą. Wszystkie składniki od razu dodaje i mieszam, aż polewa wydaje się odpowiednio gęsta (jak jest za mało gęsta, dodajcie kakao). Polewam piernik - ta polewa ma ten plus, że nie jest sztywna na kamień, tylko bardzo fajnie się przekrawa. 😊
Powodzenia. 😘
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CV8I4x_ox3S/