Andrut z maślanym kremem kakaowym - słodki przepis
Andrut (dla niektórych wafel) z maślanym kremem kakaowym - wykonanie tego prostego przepisu zajmuje 15 minut, więc jest do deser pyszny, słodki i idealny dla wielbicieli kakao 😁
Składniki:
- 1 duże opakowanie andruta (dla niektórych wafel) - 8 blatów (zwróćcie uwagę na składniki - skład powinien być bardzo prosty, bez żadnych zbędnych dodatków i bez oleju palmowego)
- 300 gram miękkiego masła
- 200 gram cukru pudru
- 16 gram cukru waniliowego
- 3 bardzo kopiate łyżki kakao
- wrzątek
- łyżka alkoholu advocaat
W dużej misce miksuję masło z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. W filiżance lub małym garnuszku rozpuszczam we wrzątku kakao - mam uzyskać konsystencję rzadszej śmietany. Zagotowuję rozpuszczone kakao w mikrofalówce lub na kuchence - ma być bardzo gorące (by cukier się szybciej rozpuścił). Dodaję kakao po łyżce do masła z cukrem, cały czas miksuję. Dodaję alkohol i miksuję. Konsystencja masy nie ma być bardzo gęsta - tak jak poprzednio ma wyjść coś w rodzaju śmietany. Jeżeli masa się zważy (nie powinno się tak stać, ale może) to dodaję łyżkę miękkiego masła. Poniżej podsyłam zdjęcia.
Układam blat andruta na desce - na górze mają być mniejsze oczka.
Wykładam bardzo kopiatą łyżkę masy i rozsmarowuję nożem. Ponieważ na górze są małe oczka to masy daję troszkę więcej niż do zatkania dziurek - poniżej zdjęcie. Kładę kolejny blat mniejszymi oczkami do góry, smaruję masą itd.
Po godzinie można kroić i jeść. Im dłużej poczekacie z krojeniem tym bardziej masa będzie zwarta, a andrut będzie się lepiej przekrawał (jak widać na zdjęciu, ja długo nie wytrzymałam 😉).
Powodzenia 😁
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CXYOBuPIODu/