Tarta inspirowana Eton mess, czyli bałaganem z Eton z truskawkami (bez pieczenia) - słodki przepis
Tarta inspirowana Eton mess, czyli bałaganem z Eton - bez pieczenia, banalnie prosta, bardzo pyszna i do przygotowania w 15 minut (nie licząc czasu w lodówce), co jest istotne jak jakiś gość nagle chce nas odwiedzić, a piec się nam nie chce 😉 Ja dodaję do śmietany mascarpone, żeby zagęścić masę, spód jest z ciasteczek, a owoce podaję w formie musu.
Składniki:
- 260 gram ciastek kruchych typu łakotki - kakaowych (ja zwracam uwagę, żeby w składzie nie było oleju palmowego, ale niestety ciężko takie ciastka znaleźć)
- 2 kopiate łyżki masła - należy roztopić
- ok. 110 gram bez - ja kupuję 5 okrągłych dużych bez (wielkości wnętrza mojej dłoni)
- 500 ml śmietany 36%
- 250 gram mascarpone
- łyżeczka cukru pudru
- 750 gram truskawek (ja kupuję mrożone)
- łyżka cukru pudru
Zaczynamy 😁
Zmrożone truskawki wsypuję na sitko polewam ciepłą wodą i odstawiam na bok - niech trochę odmarzną.
Formę do tarty wyścielam papierem do pieczenia - łatwiej potem jest wyjąc tarte, w szczególności, że ja spód z ciastek wolę w formie bardziej kruchej. Jeżeli chcecie bardziej twardy spód to po prostu dodajcie więcej masła.
Ciastka kruszę w dłoni (co trochę czasu zajmuję). Jak nie chcecie brudzić rąk to możecie je włożyć do malaksera, lub użyć moździerza. Do pokruszonych ciastek wlewam roztopione masło i dokładnie mieszam. Nasiąknięte równo masłem ciastka wykładam na spód formy i ubijam. Wkładam formę do lodówki na co najmniej pół godziny.
Wlewam śmietanę do miski, dodaję łyżeczkę cukru pudru i ubijam mikserem. Jak widzę ślady po mikserze to dodaję mascarpone i chwilę miksuję. Dodaję zdjęcie poniżej, by pokazać Wam, że masa wychodzi dość gęsta. Kruszę w dłoniach bezy (nie chcę maleńkich kawałków, raczej większe) i wsypuję do masy - w załączeniu też dodaję zdjęcie. Mieszam delikatnie łyżką masę z bezami. Wykładam wszystko na spód z ciastek i wkładam do lodówki.
Truskawki jeszcze zimne miksuję z łyżką cukru pudru - dzięki temu, że nie są całkowicie odmrożone to wychodzą bardziej gęste.
Można podawać. Powodzenia 😘