Ciasto drożdżowe z czekoladą i kakao - słodki przepis

ciasto drożdżowe z czekoladą i kakao 

ciasto drożdżowe z czekoladą i kakao


Ciasto drożdżowe z czekoladą i kakao - szybkie, lekkie i pyszne.

Składniki na ciasto:
- 3 i 3/4 szklanki mąki
- 2 szczypty soli
- 3 jajka lub 4 jeżeli jajka są małe
- 1 szklanka mleka
- 80 gram masła
- pół szklanki cukru
- jedno opakowanie cukru waniliowego lub kopiata łyżeczka
- 30 gram drożdży świeżych (w kostce)

Składniki na nadzienie:
- czekolada deserowa
- łyżka masła
- 2 łyżeczki cukru pudru i 3 łyżeczki kakao - jednak to proponuję dać według uznania 😉

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

Zaczynamy 😀

Podgrzewam mleko z masłem - to temperatury kiedy stwierdzę, że jest ciepłe, ale nie gorące. 

Do drożdży wsypuję z wcześniej odmierzonego cukru 2 łyżeczki cukru i mieszam, aż się drożdże rozpuszczą. 

Do miski wsypuję mąkę i 2 szczypty soli. Mieszam. Robię w środku dołek i wbijam 3 jajka. Mieszam i wsypuję resztę cukru, cukier waniliowy, rozpuszczone drożdże. Lekko mieszam, powoli wlewając mleko z masłem (chodzi o to, żeby z jajek się jajecznica nie zrobiła). W misce wyrabiam ciasto, aż widzę, że zaczyna odchodzić od brzegów miski. Wykładam następnie ciasto na deskę lekko posypaną mąką i wyrabiam około 5 minut, aż się wytworzy gluten. Jak widzę, że ciasto przykleja się do deski, lekko podsypuję go mąką (nie za dużo - jak przesadzicie to po prostu ciasto będzie bardziej "zbite"). Kiedy się wyrabia gluten? Ciasto musi odchodzić od palców i deski, a jak wbijemy w niego palec, to dziurka się sama zamyka. Można też cały czas wyrabiać ciasto w misce, nie na desce - tylko po prostu trzeba to robić dłużej. Wkładam ciasto do metalowej miski wcześniej bardzo cienko wysmarowanej olejem (nasączam ręcznik papierowy olejem i wycieram nim brzegi miski). 

Przykrywam miskę z ciastem ścierką i odkładam w ciepłe miejsce na 1 godzinę i 15 minut.

W misce żaroodpornej położonej na garnku z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wody) roztapiam czekoladę z masłem, cukrem i kakao. 

Jak ciasto urośnie to go wyciągam na deskę i znów wyrabiam, ale już krócej. Robię z niego kulkę i zaczynam wałkować na grubość ok 1,5 do 2 cm na kształt prostokątny, choć bardziej wychodzi z tego elipsa 😉.  Rozwałkowane ciasto smaruję roztopioną masą czekoladową. Zawijam w rulon od tej szerszej strony, przekrawam wzdłuż, zaplatam ze sobą obie części według dość niedookreślonego planu. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w kształt koła. W załączeniu zdjęcie. Odstawiam na 15 do 30 minut minut - niech trochę ponownie wyrośnie. Smaruję ciasto następnie roztrzepanym jajkiem.


ciasto drożdżowe z czekoladą i kakao
ciasto drożdżowe z czekoladą i kakaociasto drożdżowe z czekoladą i kakao

Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia - najpierw 35 minut ustawionym na grzanie "od dołu", a potem 15-20 minut ustawionym na grzanie "od dołu i od góry". UWAGA! JEŻELI UŻYWACIE TZW. CZARNYCH BLACH TO CIASTO MOŻE SIĘ PRZYPALIĆ OD SPODU. WTEDY TRZEBA WYDŁUŻYĆ CZAS GRZANIA OD DOŁU I GÓRY ORAZ PRAWDOPODOBNIE SKRÓCIĆ CZAS PIECZENIA - RÓBCIE TEST PATYCZKIEM DO SZASZŁYKÓW TJ. JAK GO WBIJECIE I JEST SUCHY TO CIASTO JEST GOTOWE

Powodzenia. 😁

https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CYMBQ5OIGf0/

Popularne posty