Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego - słodki przepis
Makowiec - rolada z ciasta drożdżowego - z przepisu wychodzą dwie rolady jak na zdjęciu. Masa makowa to mieszanka maku, rodzynek i miodu. Prosty przepis. Makowiec był krojony jeszcze ciepły - stąd troszkę się "sypał" na zdjęciu 😉
Składniki - ciasto:
- 500 gram mąki i ok. 50 gram mąki na deskę
- 7 gram suszonych drożdży
- 300 ml mleka
- 40 gram masła - miękkie
- 1 jajko
- 1/3 szklanki cukru
Składniki - nadzienie:
- 250 gram maku
- 3 łyżki miodu lipowego
- 150-180 gram rodzynek - według uznania
- 2 białka
- kilka kropel ekstraktu migdałowego
Do posmarowania:
- 2 żółtka, które zostały nam z nadzienia
- 1 jajko
Zaczynamy 😀
Mak wsypuję do garnka, zalewam wodą i gotuję. Jak się woda zagotuję to daję się jej pogotować jakieś 3-4 minuty, wyłączam palnik i zostawiam garnek na ciepłej płycie na 5 minut. Następnie odcedzam mak na sitku i zostawiam go na nim na ok. pół godziny. Musi odcieknąć, co 10 minut mieszam go w sitku. Następnie mielę mak 2 razy na małych oczkach w maszynce do mięsa.
Rodzynki zalewam wrzątkiem i szybko odcedzam na sitku, wysypuję na ręcznik, niech się troszkę wysuszą.
Do miski wsypuję 500 gram mąki i drożdże, mieszam. Następnie dodaję jajko, cukier i mieszam. Mleko z masłem miękkim podgrzewam do temperatury pokojowej. Nie może być bardzo ciepłe. Wlewam mleko z masłem do miski i zagniatam ciasto, aż zacznie trochę odchodzić od palców i miski - około 5 minut. Wykładam ciasto na deskę, którą podsypuję mąką. Ugniatam ok. 15-20 minut. Jak ciasto jest za rzadkie i się lepi to podsypuję deskę mąką. Ugniatam, aż ciasto odchodzi od deski i palców. Musi powstać gluten - jak palcem zrobimy dołek, to musi się on szybko zasklepić. Ciasto wkładam do miski wysmarowanej ręcznikiem papierowym nasączonym lekko olejem. Odstawiam na 1 godzinę.
Mieszam mak z rodzynkami, miodem i ekstraktem migdałowym. Jak minie godzina wyrastania ciasta to ubijam dwa białka i delikatnie mieszam je z masą makową.
Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części. Wałkuję pierwszą z nich na szerokość blaszki keksowej - grubość rozwałkowanego ciasta to ok 1 cm. Wykładam połowę masy makowej. Zawijam roladę i wkładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Powtarzam ten proces z drugą częścią ciasta.
Do 2 żółtek, które mi zostały wbijam jajko. Ubijam trzepaczką i pędzlem smaruję jajkami rolady. Odstawiam blaszki na 20 minut do wyrośnięcia.
Piekę 50 minut - pieczenie od dołu w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, a potem 10-15 minut w piekarniku ustawionym na grzanie od dołu i góry.
Powodzenia. 😘
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CZWn8uJIr6E/