Miodownik chonek łejkech - słodki przepis

Miodownik chonek łejkech

Miodownik chonek łejkech

Miodownik chonek łejkech

Miodownik chonek łejkech - przepis zainspirowany kuchnią Żydów polskich, gdzie przedstawiany jest właśnie w taki sposób tzn. bez nadzienia. Pyszny, bardzo szybki i prosty przepis. Jest to placek podobny do biszkoptu, tylko że z miodem - jestem nim zachwycona. Polecam.

Składniki:
- 350 gram mąki
- 15 gram proszku do pieczenia
- 10 jaj
- szczypta soli
- 150 gram cukru
- 200 gram miodu - ja dałam 100 gram gryczanego i 100 gram lipowego

Zaczynamy 😀

Najpierw w szklanej misce żaroodpornej rozpuszczam miód na parze wodnej - kładę miskę na garnku, w którym gotuje się na dnie woda (woda nie może dotykać miski), aż miód będzie lejący. Odstawiam - miód nie może być ciepły. Mieszam mąkę z proszkiem do pieczenia.

Rozdzielam żółtka od białek. Białka ubijam mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając po trochu cukru. Jak białka lśnią zaczynam dodawać po 1 żółtku cały czas ucierając mikserem. Odstawiam mikser. Wsypuję mąkę i bardzo delikatnie mieszam drewnianą łyżką. Jak jeszcze widzę mąkę do dodaję miód i dalej delikatnie mieszam do połączenia się składników - nie za długo.

Wlewam masę do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w piekarniku nastawionym na 200 stopni na grzanie od dołu przez 40 minut. 

Powodzenia. 😊

https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CZCAIMdIzdR/

Popularne posty