Rolada z dżemem z czarnych porzeczek i bitą śmietaną - słodki przepis
Rolada z dżemem z czarnych porzeczek i bitą śmietaną - przepis jest bardzo szybki w przygotowaniu. Ciasto jest jak lekki biszkopt, a połączenie go z dżemem i śmietaną ... jest pyszne.
Składniki:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 150 gram cukru pudru
- 16 gram cukru waniliowego
- 90 gram mąki
- słoik dżemu z czarnych porzeczek
- 1 łyżeczka żelatyny
- 500 ml śmietany 36%
- łyżka cukru pudru
Zaczynamy 😀
Podgrzewam dżem w garnku, dodaję żelatynę, mieszam, zagotowuję i odstawiam w głębokim talerzu do zastygnięcia.
Rozdzielam żółtka od białek. W misce ubijam na sztywno białka ze szczyptą soli. Zaczynam dodawać po trochę cukru pudru zmieszanego z cukrem waniliowym i miksuję. Jak białka lśnią dodaję po jednym żółtku - cały czas miksuję. Odstawiam mikser. Wsypuję mąkę i delikatnie mieszam drewnianą łyżką.
Wykładam wszystko na blaszkę do pieczenia, wyłożoną papierem do pieczenia - największą jaką znajdę. Masa ma mieć grubość ok. 1 cm - 1,5 cm. Od razu wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i ustawionego na pieczenie od dołu. Piekę od dołu ok. 20 minut, następnie zmieniam ustawienie na pieczenie dół i górą - piekę kolejne 20-25 minut. Pamiętajcie każdy piekarnik jest inny. Biszkopt jest gotowy jak boki zaczęły odchodzić od blachy i nabrał ładnego koloru. Przy delikatnym dotknięciu palcem nie powinien być bardzo miękki.
Wykładam jeszcze ciepły biszkopt z formy na ścierkę. Można teraz ściągnąć papier do pieczenia - później może odejść z delikatną warstwą ciasta. Ja nie ściągam papieru od razu, bo i tak biszkopt pokrywam masą. Zawijam jeszcze gorące ciasto wraz ze ścierką (kawałek ścierki wkładam do środka) w kształt rolady na 10 minut - od szerszego boku. Poniżej zdjęcie.
W tym czasie ubijam śmietanę wraz z cukrem pudrem na sztywno - nie przesadzajcie z ubijaniem, żeby wam masło nie wyszło.
Odwijam ciasto, ściągam papier do pieczenia - do ścierki też troszkę ciasta może się przylepić. To normalne. Nie prostuję na siłę ciasta - ma ono kształt łódki. Kroję w talerzu cienkie paski z dżemu i wykładam je w dowolny sposób do środka rolady. Na to daję trochę bitej śmietany i zawijam delikatnie ponownie. Wierzch rolady pokrywam cienką warstwą bitej śmietany i robię różyczki. Poniżej zdjęcie.
Powodzenia. 👍
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CYeLhHIovgB/