Półkruche rogaliki bądź paszteciki z marmoladą (krucho-drożdżowe) - słodki przepis

półkruche rogaliki z marmoladą

półkruche paszteciki z marmoladą

Półkruche rogaliki, bądź paszteciki (Wasz wybór) z marmoladą (krucho-drożdżowe). Do ciasta nie dodaję cukru, więc to wersja prawie dietetyczna 😉. Słodycz zapewnia tylko marmolada. Jeżeli komuś brakowałoby cukru, można go dodać trochę do ciasta, ale zapewniam, że nie ma takiej potrzeby. Ciasto też idealnie pasuje do pasztecików z mięsem, ale to blog ze słodkościami, więc tylko tak wspominam.

Składniki:
- 1 kg mąki
- 80 gram drożdży świeżych
- 300 gram miękkiego masła
- 4 duże jajka, bądź 5 mniejszych (ja raczej daje 5)
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki soli

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania ciasta

- duże opakowanie marmolady

WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ, nie można ich dopiero co wyciągnąć z lodówki.

Zaczynamy 😀

Wszystkie składniki daję do miski i zarabiam ciasto. Ważne żeby solą nie posypywać drożdży, tylko np. wcześniej sól mieszam z mąką. Odcinam kawałek ciasta i wałkuję na stolnicy podsypanej mąką na grubość ok. 0,5-1 cm. Teraz mam wybór, albo wycinam prostokąty - na jeden koniec daję troszkę marmolady i zawijam w pasztecik, albo wykrawam trójkąty i na szerszy koniec daję marmoladę, by potem zawinąć z trójkąta rogalik. Zrobiłam zdjęcie zarówno pasztecików, jak i rogalików. 

Wykładam paszteciki/rogaliki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia zachowując pomiędzy nimi ok. 2 cm odstęp. Odstawiam na 15 -20 minut. Następnie pędzelkiem smaruję z wierzchu każdy pasztecik/rogalik  wcześniej roztrzepanym jajkiem. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni - pieczenie od dołu, na ok. 30-40 minut. Trzeba jednak sprawdzać, bo każdy piekarnik jest inny. Rogaliki/paszteciki muszą się ładnie zarumienić i wtedy są gotowe.

Powodzenia 😁

https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CZ4F8qIIaQ0/




Popularne posty