Tarta z lemon curd (kremem cytrynowym), bitą śmietaną, mascarpone i bezami - bez pieczenia - słodki przepis
Tarta z lemon curd (kremem cytrynowym), bitą śmietaną, mascarpone i bezami - bez pieczenia, prosta, bardzo pyszna. Dodaję do śmietany mascarpone, żeby zagęścić masę, spód jest z ciasteczek.
Składniki - spód:
- 260 gram ciastek kruchych typu łakotki - maślane (zwracam uwagę, żeby w składzie nie było oleju palmowego, ale niestety ciężko takie ciastka znaleźć)
- 2 kopiate łyżki masła - należy roztopić
Składniki - lemon curd:
- 4 całe jajka - wyparzam wrzątkiem
- 4 cytryny, które wyparzam wrzątkiem - z dwóch cytryn ścieram na tarce skórkę, a z wszystkich czterech wyciskam sok
- 250 gram cukru pudru
- 225 gram miękkiego masła
Składniki - krem:
- 200 gram śmietany 36%
- 250 gram mascarpone
- 2 kopiate łyżki cukru pudru
- kupne małe beziki - około 17 - mogłabym oczywiście zrobić sama, ale jak się natknę w sklepie na beziki, które mają w składzie tylko cukier i jajka, to kupuję z czystego lenistwa 😉
Zaczynamy 😁
Formę do tarty wyścielam papierem do pieczenia - łatwiej potem jest wyjąc tarte, w szczególności, że ja spód z ciastek wolę w formie bardziej kruchej. Jeżeli chcecie bardziej twardy spód to po prostu dodajcie więcej masła.
Ciastka kruszę w dłoni, a potem moździerzem (co trochę czasu zajmuję). Jak nie chcecie brudzić rąk to możecie je włożyć do malaksera. Do pokruszonych ciastek wlewam roztopione masło i dokładnie mieszam. Nasiąknięte równo masłem ciastka wykładam na spód formy i ubijam (dłońmi). Wkładam formę do lodówki na co najmniej pół godziny.
Do garnka dodaję wszystkie składniki na lemon curd od razu tzn. całe jajka, sok i skórkę z cytryny, cukier puder i masło. Ta metoda jest trochę niebezpieczna, ale bardziej skuteczna. Możecie bezpieczniej wszystko miksować w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą (woda nie dotyka miski), ale mi masa nie gęstnieje tak szybko tą metodą i się strasznie męczę. Więc lubiąc ryzyko zaczynam miksować i garnek kładę na kuchenkę na małym ogniu. Cały czas miksuję (albo ręcznie, albo mikserem elektrycznym). Nie można doprowadzić do wrzenia kremu, ale krem zacznie gęstnieć dopiero jak będzie bardzo gorący - jak tak się stanie i krem zaczyna przypominać troszkę budyń od razu zestawiam garnek z ognia. Trzeba też uważać, żeby masa na dnie nie zaczęła się przypalać. Krem przelewam do miski i co jakiś czas mieszam, aż wystygnie.
Zimny krem przelewam na spód z ciastek i wkładam znów do lodówki.
W misce ubijam śmietanę z cukrem pudrem, jak zgęstnieje to dodaję mascarpone i ubijam na sztywno. Nie za długo, żeby się masło nie zrobiło.
Śmietanę z mascarpone wyciskam rękawem cukierniczym na lemon curd. W rękach kruszę ok. 3-4 bezy na środku tarty. Na brzegach układam beziki. Wkładam do lodówki na godzinę.
Powodzenia. 😊
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CZmHTWWI_xE/