Ciastka kruche z cukrem - słodki przepis
Ciastka kruche z cukrem - bardzo prosty i szybki przepis ze starego zeszytu rodzinnego. Ciastka są kruche, mogą długo "leżeć", no i są pyszne, nie za słodkie (wbrew pozorom).
Składniki:
- 500 gram mąki
- 250 gram masła - temperatura pokojowa
- opakowanie cukru waniliowego
- 40 gram drożdży świeżych
- 2 jajka - oddzielam żółtka od białek - temperatura pokojowa, trzeba jajka wcześniej wyciągnąć z lodówki
- 125 ml śmietany kwaśnej - temperatura pokojowa
- łyżka cukru
- cukier do ozdoby ciastek - kryształ
Zaczynamy 😊
Do drożdży dodaję łyżkę cukru, mieszam, aż cukier z drożdżami zrobi się płynny i odstawiam na godzinę. Następnie do miski wsypuję mąkę, dodaję masło, cukier waniliowy, żółtka (białek nie wyrzucam - będą mi jeszcze potrzebne), drożdże z cukrem i śmietanę. Zarabiam ciasto i odstawiam na 3 godziny. Wyciągam z miski ciasto na stolnicę, trochę wyrabiam i rozwałkowuję dość cienko. Wykrawam ciastka, które przed włożeniem na blachę (z papierem do pieczenia) smaruję z jednej strony białkami i maczam w cukrze. Piekę w piekarniku nastawionym na 180 stopni, aż się ładnie zarumienią - w moim piekarniku to ok. 20 minut.
Powodzenia 😀
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CbUZoadIwfU/