Tarta z malinami i kremem z białą czekoladą - bez pieczenia - słodki przepis
Tarta z malinami i kremem z białą czekoladą - pyszna, szybka, prosta, bez pieczenia. Czego chcieć więcej...
Składniki:
- 270 gram kruchych ciastek czekoladowych (proszę zwracajcie uwagę, aby nie miały w składzie oleju palmowego)
- 2 kopiate łyżki masła - należy roztopić
- 500 gram malin (ja miałam mrożone - taka pora roku)
- 3 płaskie łyżeczki żelatyny uniwersalnej
- 3 łyżki cukru pudru - jednak można dać więcej, można mniej, według uznania
- 400 ml śmietanki 30%
- 2 tabliczki białej czekolady
- 90 gram masła
- łyżka lub łyżeczka cukru pudru - zależy od Was
- garść migdałów
Zaczynamy 😁
Formę do tarty wyścielam papierem do pieczenia - łatwiej potem jest wyjąć tarte.
Ciastka tym razem ukruszyłam moździerzem (można użyć miksera). Do pokruszonych ciastek wlewam 2 kopiate łyżki roztopionego masła i dokładnie mieszam. Nasiąknięte równo masłem ciastka wykładam na spód formy i ubijam czymś ciężkim. Wkładam formę do lodówki na co najmniej pół godziny.
Mrożone maliny wysypuję na sitko, płucze. Odstawiam do odcedzenia. Maliny po odcedzeniu wsypuję do garnka z 3 łyżkami cukru pudru i podgrzewam. Gniotę je troszkę tłuczkiem do ziemniaków. Nie jestem zwolennikiem przeciskania malin przez sitko - lubię, jak mają dalej grudki. Jak już są ciepłe to wsypuję żelatynę i mieszam, aż do zagotowania. Odstawiam. Jak masa malinowa wystygnie to wkładam ją do lodówki aż stężeje, ale nie całkiem. Muszę otrzymać postać galaretki, ale takiej, jaką można jeszcze wyłożyć na tarte, bo to jest właśnie mój kolejny krok. Spód z ciastek wyłożony galaretką z malin znów wkładam do lodówki.
W misce żaroodpornej położonej na garnku z gotującą się wodą (woda nie dotyka miski) roztapiam białą czekoladę, 90 gram masła. Mieszam, aż masa będzie rozpuszczona i jednolita. Odstawiam.
W misce metalowej ubijam mikserem na sztywno śmietanę z łyżką cukru pudru. Jak śmietana jest ubita to dodaję wystudzoną do temperatury pokojowej, roztopioną masę czekoladową i chwilkę ubijam. Krem z białą czekoladą wykładam na maliny. Posypuję tarte zmielonymi migdałami i wkładam do lodówki co najmniej na godzinę.
Powodzenia. 😀
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CbA8uuroBIJ/