Tarta z orzechami włoskimi, kajmakiem i musem czekoladowym (bez pieczenia) - słodki przepis
Tarta z orzechami włoskimi, kajmakiem i musem czekoladowym (bez pieczenia) - prosty i szybki przepis na pyszny deser.
Składniki:
- 270 gram ciastek kruchych - maślanych (zwracam uwagę, żeby w składzie nie było oleju palmowego, ale niestety ciężko takie ciastka znaleźć)
- 2 kopiate łyżki masła - należy roztopić
- 250-260 gram orzechów włoskich
- 460 gram kajmaku - KAJMAKU NIE MIESZAMY (PO POMIESZANIU STAJE SIĘ BARDZO PŁYNNY)
- 90 gram masła
- 2 tabliczki mlecznej czekolady
- łyżka sypkiego gorzkiego kakao
-400 ml śmietanki 30%
- 1 łyżeczka cukru pudru
- ok. 17 małych bez - kupne, ale o bardzo prostym i dobrym składzie
Zaczynamy 😁
Formę do tarty wyścielam papierem do pieczenia - łatwiej potem jest wyjąc tarte, w szczególności, że ja spód z ciastek wolę w formie bardziej kruchej. Jeżeli chcecie bardziej twardy spód to po prostu dodajcie więcej masła.
Ciastka kruszę w dłoni (co trochę czasu zajmuję), a potem pomagam sobie moździerzem w misce. Jak nie chcecie brudzić rąk to możecie ciastka włożyć do malaksera. Do pokruszonych ciastek wlewam 2 kopiate łyżki roztopionego masła i dokładnie mieszam. Nasiąknięte równo masłem ciastka wykładam na spód formy i ubijam czymś ciężkim. Wkładam formę do lodówki na co najmniej pół godziny.
Orzechy włoskie wkładam do worka, wypuszczam powietrze, zawijam worek i wiele razy uderzam je wałkiem. Następnie orzechy lekko pokruszone wsypuję na schłodzony spód z ciastek. Kajmak wkładam do rękawa cukierniczego i w miarę równomiernie nakładam na orzechy. Wkładam do lodówki
W misce żaroodpornej położonej na garnku z gotującą się wodą (woda nie dotyka miski) roztapiam czekoladę, 90 gram masła, dodaję łyżkę sypkiego gorzkiego kakao. Mieszam aż masa będzie rozpuszczona i jednolita. Odstawiam.
W misce metalowej ubijam mikserem na sztywno śmietanę z łyżeczką cukru pudru. Jak śmietana jest ubita to dodaję roztopioną masę czekoladową i i chwilkę ubijam do momentu aż mam jednolity kolor. Mus czekoladowy wykładam na orzechy z kajmakiem. Poniżej zdjęcie.
Układam ok. 13-14 bezików dookoła, a ok. 3 beziki rozkruszam na środku.
Wkładam do lodówki co najmniej na godzinę (jednak lepiej odczekać ok. 3 godziny, jak ktoś wytrzyma, bo po dłuższym czasie mus lepie tężeje i łatwiej się kroi - jak widać na zdjęciu, ja nie wytrzymałam). Po czym można jeść 😉
Powodzenia.
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CauU9BSoxWG/