Jabłka w cieście - słodki przepis


Jabłka w cieście


Jabłka w cieście

Jabłka w cieście (można je posypać cukrem pudrem) - szybkie przygotowanie, pyszny deser, banalnie prosty przepis... czego chcieć więcej 😉


Składniki:
- 4-6 jabłek - szare renety
- 300-350 ml mleka
- 2 jajka, jak są małe to 3
- proszek do pieczenia - na czubek łyżeczki
- cynamon - na czubek łyżeczki
- mąka - dodaję, aż uzyskam konsystencję śmietany (gęstej) - zaczynam od 4, 5 łyżek

Zaczynamy 😊

Do garnka wlewam mleko, wbijam jajka, dodaję cynamon i proszek do pieczenia oraz mąkę. Zaczynam mieszać trzepaczką i dodaję mąki, aż uzyskam ciasto o konsystencji gęstej śmietany, aby nie spływała z jabłek (jak dodacie jabłek ciasto zrobi się trochę rzadsze).

Obieram jabłka i kroje je po bokach na grubość ok. połowy centymetra. Od razu wrzucam je do ciasta. Wyjmuje po kolei - biorę ten kawałek, który jest porządnie obtoczony ciastem. Wykładam na patelnię z nagrzanym olejem rzepakowym. Smażę, aż uzyskają ładny kolor. Posypuję cukrem pudrem. Koniec.

Powodzenia. 😀  

https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/Cb2bJ3XojLO/

Popularne posty