Tarta z ananasem i kremem (musem) z białą czekoladą - bez pieczenia - słodki przepis

Tarta z ananasem i kremem (musem) z białą czekoladąTarta z ananasem i kremem (musem) z białą czekoladą

Tarta z ananasem i kremem (musem) z białą czekoladą

Tarta z ananasem i kremem (musem) z białą czekoladą


Tarta z ananasem i kremem (musem) z białą czekoladą - wykorzystałam też sok z puszki. Deser pyszny i bez pieczenia. 

Składniki:
- 300 gram kruchych ciastek (proszę zwracajcie uwagę, aby nie miały w składzie oleju palmowego)
- 2 kopiate łyżki masła - należy roztopić
- puszka ananasów
- pół łyżeczki żelatyny uniwersalnej
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 100 ml wody
- sok z połówki cytryny
- 400 ml śmietanki 36%
- 2 tabliczki białej czekolady
- 90 gram masła
- łyżeczka cukru pudru
- wiórki kokosowe - do posypania

Zaczynamy 😁

Formę do tarty wyścielam papierem do pieczenia - łatwiej potem jest wyjąć tarte.
Ciastka tym razem ukruszyłam moździerzem (można użyć miksera). Do pokruszonych ciastek wlewam 2 kopiate łyżki roztopionego masła i dokładnie mieszam. Nasiąknięte równo masłem ciastka wykładam na spód formy i ubijam czymś ciężkim. Wkładam formę do lodówki na co najmniej pół godziny.

Ananasy przecedzam i trzymam na sitku co najmniej pół godziny. 

Sok z puszki wlewam do garnka i zagotowuję. W 100 ml wody trzepaczką rozpuszczam 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i wlewam do gotującego się soku. Mieszam, dodaję sok z cytryny i pół łyżeczki żelatyny - mieszam do rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiam do ostygnięcia. Wkładam następnie do lodówki na ok. pół godziny, godzinę. Powinniście uzyskać konsystencję gęstego kisielu. 

Ananasy kroję w kostkę i wykładam na spód z ciastek. Następnie wlewam na nie kisiel z soku. Wkładam do lodówki.

W misce żaroodpornej położonej na garnku z gotującą się wodą (woda nie dotyka miski) roztapiam białą czekoladę z 90 gramami masła. Mieszam, aż masa będzie rozpuszczona i jednolita. Odstawiam. 

W misce metalowej ubijam mikserem na sztywno śmietanę z łyżeczką cukru pudru. Jak śmietana jest ubita to dodaję wystudzoną do temperatury pokojowej, roztopioną masę czekoladową i chwilkę ubijam. Krem z białą czekoladą wykładam na ananasy. Posypuję tarte wiórkami kokosowymi i wkładam do lodówki co najmniej na godzinę.

Powodzenia. 😊

https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CdBUKxYI8RC/

Popularne posty