Kremówka - tradycyjna - słodki przepis

Kremówka

kremówka
Kremówka - tradycyjna - przepis na masę pochodzi od mojej babci. Nie używam w przepisie budyniu ze sklepu - składniki masy to jedynie mleko, mąka, cukier, jajka. Bardzo rzadko w cukierniach można już spotkać takie kremówki, a szkoda, bo lepszych nie ma 😁. Jak widać na zdjęciu kremówka powinna jeszcze poleżeć ok. godzinę w lodówce przed krojeniem, ale jak zwykle nikt tyle w domu nie wytrzymał. Jak dłużej wstrzymacie się z krojeniem to masa będzie bardziej zwarta, a ciasto bardziej miękkie. Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu.

Składniki:
- 2 opakowania ciasta francuskiego - kupuję, bo czasem warto dla oszczędzenia czasu ułatwić sobie życie, ale UWAGA (wiem, że to czasochłonne): poszukajcie w sklepach ciast bez dodatku oleju palmowego; szukajcie takich, które w składzie mają masło
- cukier puder do posypania
- 1 litr mleka
- 8 jajek (6 całych jajek i białka z 2 jajek)
- 4 łyżki płaskie zwykłej mąki i 4 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek cukru
- opakowanie cukru waniliowego

Zaczynamy

Piekę najpierw jedno, a potem drugie ciasto francuskie zgodnie z instrukcją z opakowania - jeden blat musi wypełnić mi spód blachy do ciast - proste, no nie? 😅 W czasie pieczenia ciasta robię masę. 
Wlewam do szklanki mleko (zapełniam ok 3/4 szklanki). Resztę mleka wlewam do garnka. Do garnka wsypuję też cukier i cukier waniliowy. Garnek kładę na ogień i zagotowuję mleko, co chwilę mieszając, aby się nie przypaliło. Mleko ze szklanki przelewam do miski, do której wbijam 6 całych jajek i 2 białka z dwóch pozostałych jajek. Zaczynam mikserem ubijać w misce mleko z jajkami dodając powoli obie wcześniej odmierzone mąki.
Jak w garnku mleko się zagotuje to nie zdejmuje go z ognia tylko zaczynam je miksować i powoli, ale pewnie (nie przerywając) wlewam do niego mieszankę z miski (jajka połączone z mlekiem i mąką). Miksuję wszystko w garnku do momentu zagotowania i zgęstnienia masy (można użyć miksera elektrycznego lub ręcznej trzepaczki). Bardzo ważne - jeżeli zauważycie w swojej masie małe białe grudki to znaczy, że za wolno mieszacie i trzeba przyspieszyć 😀 Garnek zestawiam z ognia, biorę folię aluminiową i przykładam ją do masy (jak na zdjęciu poniżej) - nie powstanie wtedy kożuch. Odkładam masę na ok. 1 godzinę lub dłużej, aż trochę ostygnie.

masa do kremówki

Mam już 2 upieczone blaty ciasta francuskiego (ostygły w międzyczasie) i ciepłą, ale nie gorącą masę. Na jeden blat w blaszce nakładam masę, przykładam masę drugim blatem ciasta francuskiego i wszystko wkładam do lodówki. Kremówka powinna tam być ok. 3 godziny zanim zaczniecie ją kroić. U mnie wytrzymała zaledwie godzinę, co widać na zdjęciu 😅 - masa więc idealnie nie stężała. Jak wytrzymacie dłużej, to masa stężeje bardziej, a ciasto zrobi się bardziej miękkie. Gotową kremówkę przed krojeniem posypuję cukrem pudrem.

Powodzenia 😘

https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/Cgq6klyIjQ7/

Popularne posty