Domowy budyń waniliowy - słodki przepis
Domowy budyń waniliowy - na zdjęciu wersja z dodatkiem soku z malin (własnej roboty). Przygotowanie budyniu zajmuje tylko 5 minut, a jest moim zdaniem dużo lepszy od tego co można kupić w sklepach pod względem smaku i składników. Przepis na 4 duże porcje (albo 5 troszkę mniejszych)
Składniki:
- 1 litr mleka
- 4 jajka
- 4 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- opakowanie cukru waniliowego
Zaczynamy
Wlewam do szklanki mleko (zapełniam ok 1/4 szklanki). Resztę mleka wlewam do garnka. Do garnka wsypuję też cukier i cukier waniliowy. Garnek kładę na ogień i zagotowuję mleko, co chwilę mieszając, aby się nie przypaliło. Mleko ze szklanki przelewam do miski, do której wbijam 4 całe jajka. Zaczynam mikserem ubijać w misce mleko z jajkami dodając mąkę.
Jak w garnku mleko się zagotuje to zmniejszam ogień i pewnie (nie przerywając) wlewam do niego mieszankę z miski (jajka połączone z mlekiem i mąką). Mieszam szybko wszystko w garnku do momentu zgęstnienia masy (można użyć łyżki, miksera elektrycznego lub ręcznej trzepaczki). Bardzo ważne - jeżeli zauważycie w swojej masie małe białe grudki to znaczy, że za wolno mieszacie i trzeba przyspieszyć 😀 Przelewam do miseczek. Można do budyniu dodać sok owocowy, dżem, owoce - wszystko czego dusza zapragnie.
Powodzenia.
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/ChwgvX-IMUb/