Omlet - słodki przepis
Omlet - idealny do dżemu (jakiegokolwiek), bitej śmietany z borówkami, kakao, owoców. Wielokrotnie wypróbowany, wielokrotnie wychwalany 😉
Składniki:
- 2 jajka
- 2 szczypty soli (szczypta - to tyle ile nabiorę w dwa palce)
- 2 łyżki mąki, ani nie płaskie, ani nie kopiate
- 2 lub 3 szczypty cukru z wanilią
- 2 szczypty proszku do pieczenia - można, ale nie trzeba go dodawać, jak ktoś nie chce - ja daję
- trochę oleju rzepakowego - do smażenia
Zaczynamy 😀
W małej miseczce mieszam mąkę z cukrem z wanilią i proszkiem do pieczenia. Oddzielam żółtka od białek. Nagrzewam na średnim ogniu patelnię z olejem (olej ma przykrywać dno). Białka ubijam na sztywną pianę z dwiema szczyptami soli. Jak już są ubite to dodaję żółtka i mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Bardzo delikatnie mieszam wszystkie składniki, aż uzyskam taką masę jak na zdjęciu.
Wlewam masę na patelnię - na grubość nawet 1,5 - 2 cm. Zmniejszam troszkę ogień. Smażę do momentu, aż widzę, że spód się zarumienił, a brzegi omleta zaczynają mieć inną konsystencję. robią się bąbelki. Przewracam szybkim ruchem i smażę, aż druga strona nabierze koloru.
Omlet gotowy - ja podaję najczęściej z domowym dżemem z czarnej porzeczki.
Powodzenia 😆