Placek z owocami (z borówkami, z truskawkami) - słodki przepis


Placek z owocami (z borówkami, z truskawkami)

placek z truskawkamiplacek z truskawkami

placek z truskawkamiPlacek z owocami (z borówkami)

Placek z owocami (z borówkami)Placek z owocami (z borówkami)

Placek, lub jak kto woli ciasto z owocami - w tych wersjach np. z borówkami oraz z truskawkami, bo na nie jest sezon. Przepis pochodzi z zeszytu rodzinnego i jest wielokrotnie wypróbowany 😀 Jego zaletą jest to, że ciasto wypieka się bardzo dobrze pomimo wilgoci w owocach.


Składniki:
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki
- 2 kopiate łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli
- borówki, truskawki lub inne owoce - ilość według uznania (możecie dać nawet dwa razy więcej owoców niż ja)
- 250 gram roztopionego masła
- skórka (tarta) z 1 cytryny

Zaczynamy 😁

Mąkę mieszam w misce z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny - odstawiam. W osobnej misce cukier mieszam z cukrem waniliowym - odstawiam. 
Rozdzielam żółtka od białek. Ubijam same białka mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zaczynam dodawać po trochę cukru wymieszanego z cukrem waniliowym. Jak widzę, że białka lśnią tzn. cukier się roztopił, to zaczynam dodawać po 1 żółtku cały czas miksując. Jak dodam wszystkie żółtka to jeszcze ok. 3-4 minuty miksuję masę.

Odstawiam mikser - dodaję mąkę (wymieszaną z proszkiem do pieczenia i skórką z cytryny) i bardzo powoli zaczynam mieszać drewnianą łyżką. Już po chwili (nie czekam aż mąka idealnie wymiesza się z masą) dodaję jeszcze ciepłe roztopione masło i mieszam delikatnie drewnianą łyżką. Składniki muszą się połączyć, ale mogą pozostać małe smugi - jak za długo będziecie mieszać, to ciasto straci puszystość.

Wlewam ciasto na blachę wyłożoną papierem. Na wierzch ciasta dość dowolnie wrzucam borówki, truskawki lub inne owoce - można też np. dać 2/3 ciasta, wsypać owoce i wlać 1/3 na wierzch. 

Piekę ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i ustawionym na pieczenie od dołu. 10 minut przed końcem zmieniam ustawienia na pieczenie od dołu i od góry. Pamiętajcie - każdy piekarnik jest inny - ciasto jest gotowe jak zaczyna odchodzić od brzegów, a wierzch się ładnie zarumienił.

Powodzenia. 😀

https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/mo.mec/

Popularne posty