Babka cytrynowa (z cytrynowym lukrem) - słodki przepis

Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem

Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem

Babka cytrynowa z cytrynowym lukrem



Babka cytrynowa polana cytrynowym lukrem - przepis pochodzi z zeszytu mojej babci. Jest to szybka w przygotowaniu, bardzo dobra, wilgotna, ale puszysta babka (moja ulubiona) o wyraźnie cytrynowym aromacie. 

Składniki:
- 3 duże jajka albo 4 mniejsze
- 150 gram cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 180 gram masła (bardzo miękkie, temperatura pokojowa)
- 180 gram mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- sok i skórka z 1 cytryny
- szczypta soli

- łyżeczka masła i bułka tarta do formy

Lukier - składniki:
- sok z połowy cytryny
- ok. 2-3 łyżki cukru pudru

Zaczynamy 😃

Formę do babki smaruję miękkim masłem i obsypuję bułką tartą. Nadmiar bułki wysypuję z formy.

Oddzielam żółtka od białek. Miskę z białkami odkładam na bok. 
Do miski z żółtkami dodaję cukier, cukier waniliowy i zaczynam ucierać mikserem, aż masa stanie się jasna. Dodaję miękkie masło i ucieram dalej (jeżeli masło będzie za zimne, to masa się zwarzy - wtedy wystarczy miskę położyć na garnku z gorącą wodą, chwilę ucierać i masa jest uratowana). Dodaję sok i skórkę z cytryny, dalej ucieram mikserem do połączenia się składników. Odstawiam mikser. Dodaję mąkę wymieszaną wcześniej z proszkiem do pieczenia i mieszam masę drewnianą łyżką. Odkładam miskę. 
Do miski z białkami dodaję szczyptę soli i ubijam je na bardzo sztywną pianę. Połowę ubitej piany z białek dodaję do poprzedniej masy i bardzo powoli chwilkę mieszam drewnianą łyżką, dodaję drugą połowę piany z białek i bardzo powoli nie za długo mieszam drewnianą łyżką. Jak jeszcze widzę smugi z białek przelewam masę do formy do babki.

Piekę 35 minut w piekarniku ustawionym na 150-160 stopni na grzanie od dołu, następnie na kolejne 15 minut zmieniam ustawienie na pieczenie od dołu i góry. Każdy piekarnik jest inny. Róbcie test suchego patyczka - wbijacie patyczek do szaszłyków, jak jest suchy to ciasto jest gotowe. Ten sposób pieczenia ma swoje wady i zalety - babka lepiej wyrasta, ale bardziej się przypieka od dołu. Jeżeli nie chcecie ryzykować, to pieczcie babkę od razu na ustawieniu piekarnika "od góry i od dołu".

Po wyciągnięciu babki z piekarnika zostawiam ją w formie na ok. 45 minut. Potem wyciągam ją z formy i odkładam na kolejne 20 minut.

Przygotowuję lukier. Najpierw wsypuję cukier puder do miseczki i zaczynam dodawać po ok. pół łyżeczki soku z cytryny, mieszam. Dodaję sok, aż uzyskam pożądaną gęstą konsystencję. Jak lukier będzie za rzadki to po prostu spłynie Wam z babki.

Polewam lukrem babkę. Powodzenia. 😁

https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/Ci7Kc0loO0T/


Popularne posty