Domowy budyń kakaowy (czekoladowy) - słodki przepis

 

domowy budyń kakaowy (czekoladowy)

Domowy budyń kakaowy (czekoladowy). Przygotowanie budyniu zajmuje tylko 5 minut, a jest (moim zdaniem) dużo lepszy od tego co można kupić w sklepach pod względem smaku i składników. Przepis na 4 duże porcje (albo 5 troszkę mniejszych).

Składniki:
- 1 litr mleka
- 4 jajka
- 3 i pół płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek cukru
- pół opakowania cukru waniliowego lub 1/3 łyżeczki pasty waniliowej
- 3 kopiate łyżeczki gorzkiego kakao

Zaczynamy 😁

Wlewam do szklanki mleko (zapełniam ok 1/4 szklanki). 
Resztę mleka wlewam do garnka. Do garnka wsypuję też cukier, kakao i dodaję pastę waniliową. Garnek kładę na ogień i zagotowuję mleko (z kakao, cukrem), co chwilę mieszając, aby się nie przypaliło. 
Mleko ze szklanki przelewam do miski, do której wbijam 4 całe jajka. Zaczynam mikserem ubijać w misce mleko z jajkami dodając mąkę.
Jak w garnku mleko (z kakao i cukrem) się zagotuje to zmniejszam ogień i pewnie (nie przerywając) wlewam do niego mieszankę z miski (jajka połączone z mlekiem i mąką). Mieszam szybko wszystko w garnku do momentu zgęstnienia masy (można użyć łyżki, miksera elektrycznego lub ręcznej trzepaczki). Bardzo ważne - jeżeli zauważycie w swojej masie małe białe grudki to znaczy, że za wolno mieszacie i trzeba przyspieszyć 😀 Przelewam do miseczek. 

Powodzenia.

https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CkDs6BzoPnT/

Popularne posty