Rogale drożdżowe z kakao - słodki przepis
Rogale drożdżowe z kakao (16 rogali średniej wielkości) - ciasto jest pulchne, miękkie, delikatne (nawet na drugi dzień wypiek nie traci tych cech). Te rogale są po prostu pyszne, choć ze względu na ich rośnięcie troszkę przypominają bułeczki - cóż poradzić, taki przepis 😉
Składniki ciasto:
- 550 gram mąki (ja używam mąki do wypieków drożdżowych typ 550)
- 16 gram drożdży suszonych
- 1 jajko
- 1 szklanka mleka
- 150 gram cukru
- 70 gram masła
Składniki na nadzienie:
- 2 łyżki masła
- 4 kopiate łyżeczki kakao gorzkiego
- 4 łyżeczki cukru
- 1 jajko do posmarowania wypieku
Zaczynamy 😀
Do garnka wlewam szklankę mleka i dodaję miękkie masło. Grzeję, aż mleko z masłem będzie ciepłe, ale nie gorące. Odstawiam.
Do dużej miski wbijam 1 jajko i wsypuję cukier. Chwilę roztrzepuję trzepaczką. Dodaję mąkę i suszone drożdże. Mieszam ręką krótką chwilę. Dodaję mleko z masłem i dobrze ugniatam ciasto w misce - co najmniej 10 minut do momentu, aż ciasto zacznie odchodzić od palców i wyrobi się w nim glutem (jak wbijemy palec w ciasto to dziurka się zasklepia). Zasłaniam miskę ścierką i odkładam w ciepłe miejsce na 1 godzinę lub nawet półtorej godziny. Ciasto ma wyraźnie urosnąć.
Do nadzienia potrzebuję bardzo miękkie masło - lekko roztopione, do którego dodaję kakao, mieszam i dodaję cukier, znów mieszam - mają być widoczne grudki cukru. Jeżeli masa wydaje wam się za rzadka to dodajcie kakao.
Stolnicę obsypuję mąką. Wyrośnięte ciasto dzielę na dwie części. Wyciągam pierwszą część, robię z niej kulkę i rozwałkowuję na kształt koła na grubość ok. pół centymetra do centymetra. Kroję rozwałkowane ciasto jak pizzę na 8 kawałków. Na każdy kawałek nakładam nadzienie, które lekko rozsmarowuję. Zwijam rogala zaczynając od szerszej części. Kładę rogale na blachę wyłożoną papierem do pieczenia - zachowując odległość (ciasto bardzo rośnie). Odstawiam na 15 minut do ponownego lekkiego wyrośnięcia. Na jedną dużą płaską blachę kładę 8 rogali, a potem piekę drugą partię. Przed włożeniem do piekarnia pędzelkiem smaruję rogale roztrzepanym jajkiem.
Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni - najpierw 25 minut na grzanie ustawione "od dołu", a potem około 5-10 minut na grzanie od dołu i góry, albo od góry. Pamiętajcie każdy piekarnik jest inny, więc po około już pół godziny zacznijcie pilnować wypieku.
Powodzenia. 😁
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/p/CmRa6IRotjW/