Mazurek z kremem maślano-kakaowym - słodki przepis
Mazurek z kremem maślano-kakaowym, orzechami i migdałami - nie jestem mistrzem dekoracji, więc włączcie własną, twórczą inwencję. Daję Wam za to przepis na pyszne, kruche, ale jednocześnie miękkie ciasto i kakaowo-maślaną masę. Możecie ułożyć orzechy jak chcecie, możecie je zmielić, posiekać, dodać coś jeszcze na wierzch 😊
Składniki - ciasto:
- 350 gram mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 2 raczej kopiate łyżki masła
- 1 jajko całe i 1 żółtko
- 150 gram kwaśnej śmietany
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
Składniki - masa:
- 3 żółtka
- 140 gram cukru pudru
- 200 gram masła miękkiego
- 3 raczej kopiate łyżki gorzkiego kakao (tutaj możecie poprzez próbowanie albo dodać go więcej, albo mniej - zależy od Waszych upodobań)
- 2 łyżki alkoholu - advocaat
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- orzechy i migdały do przyozdobienia - tyle ile chcecie
Zaczynamy 😀
Do miski wsypuję mąkę, dodaję miękkie masło, jajko, żółtko, śmietanę i sodę oczyszczoną - mieszam aż do połączenia się składników. Nie wyrabiam długo ciasta - jak tylko składniki się połączą to zawijam ciasto w folię i wkładam do lodówki.
W międzyczasie blachę wykładam papierem do pieczenia, przygotowuję stolnicę. Wyciągam ciasto z lodówki i rozwałkowuję go na grubość około pół do 1 centymetra w kształt dna blachy. Zawijam ciasto na wałek i wykładam do blachy. Odcinam nożem krawędzie, które wystają i robię z nich cienki rulon, którym wykładam brzegi na cieście, aby były troszkę wyższe niż środek ciasta. Nakłuwam widelcem środek ciasta. Wkładam ciasto na ok. 30 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, ustawionego na pieczenia od dołu,
Po upieczeniu czekam, aż ciasto wystygnie.
Zaczynam robić masę.
Do miski szklanej żaroodpornej daję żółtka (wcześniej jajka wyparzam wrzątkiem przed ich rozbiciem), cukier puder, ekstrakt waniliowy i advocaat'a. Miskę kładę na garnku z gotującą się wodą - woda nie może dotykać miski (ma być na dnie). Miksuję do momentu jak żółtka zjaśnieją - pilnuję, żeby nie zrobiła się jajecznica. Odstawiam. W innej misce miksuję miękkie masło tak ok. 5 minut aż zjaśnieje. Łączę ze sobą zawartość obu misek i włączam mikser na wolne obroty dosypując kakao. Miksuję aż masa zacznie błyszczeć. Gotowe.
Masę rozsmarowuję na cieście, układam orzechy (nie użyję słowa przyozdabiam, bo byłoby to nadużycie 😅). Wkładam do lodówki na pół godziny. Po tym czasie, można się zajadać mazurkiem.
Powodzenia 😋
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/mo.mec