Biszkopt z lemon curd (kremem cytrynowym) - słodki przepis
Coś na szybko, coś na słodko i kwaśno - przepis na biszkopt z lemon curd, czyli angielskim kremem cytrynowym - prosty deser, ale jaki pyszny. Jak schłodzicie lemon curd w lodówce to będzie miał konsystencje budyniu 😉
Biszkopt - składniki:
- 10 jaj
- 300 gram cukru
- 400 gram mąki
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- skórka z 1 cytryny i łyżka soku z cytryny
Składniki - lemon curd:
- 4 całe jajka - wyparzam wrzątkiem
- 4 cytryny, które wyparzam wrzątkiem - z dwóch cytryn ścieram na tarce skórkę, a z wszystkich czterech wyciskam sok
- 250 gram cukru pudru
- 225 gram miękkiego masła
Biszkopt:
Oddzielam żółtka od białek. Ubijam białka od razu z cukrem mikserem. Jak białka są sztywne to następnie zaczynam dodawać po 1 żółtku i dalej miksuję. Odstawiam mikser. Dodaję mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (najlepiej jest dodać najpierw połowę mąki, delikatnie zamieszać drewnianą łyżką i dodać drugą połowę mąki), skórkę i sok z cytryny - na tym etapie łyżką drewnianą mieszam bardzo delikatnie (sięgając do dna). Przekładam masę to tortownicy, którą wcześniej wykładam papierem do pieczenia.
Wkładam blachę do piekarnika ustawionego na 180 stopni, na grzanie od dołu. Co do czasu pieczenia - niezbędny jest test patyczka w momencie jak brzegi zaczną odchodzić od blachy (patyczek do szaszłyków wbijamy - jak patyczek jest suchy to biszkopt jest gotowy), pieczemy tak ok. 40 minut do 1 godziny (zależy do piekarnika). 10 minut przed końcem można ustawić na grzanie od dołu i od góry.
Lemon curd - krem cytrynowy:
Do garnka dodaję wszystkie składniki na lemon curd od razu tzn. całe jajka, sok i skórkę z cytryny, cukier puder i masło. Ta metoda jest trochę niebezpieczna, ale bardziej skuteczna. Możecie bezpieczniej wszystko miksować w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą (woda nie dotyka miski), ale mi masa nie gęstnieje tak szybko tą metodą i się strasznie męczę. Więc lubiąc ryzyko zaczynam miksować i garnek kładę na kuchenkę na małym ogniu. Cały czas miksuję (albo ręcznie, albo mikserem elektrycznym). Nie można doprowadzić do wrzenia kremu, ale krem zacznie gęstnieć dopiero jak będzie bardzo gorący - jak tak się stanie i krem zaczyna przypominać troszkę budyń od razu zestawiam garnek z ognia. Trzeba też uważać, żeby masa na dnie nie zaczęła się przypalać. Krem przelewam do miski i co jakiś czas mieszam, aż wystygnie. Krem będzie gęstnieć jeszcze podczas stygnięcia.
Podaję deser jak na zdjęciu.
Powodzenia 😊
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/mo.mec/