Chałka z kruszonką (challah) - słodki przepis
Chałka z kruszonką (challah) - przepis zainspirowany kuchnią Żydów polskich. Wypiek nie jest ani słodkim ciastem drożdżowym, ani słonym, jest czymś pomiędzy - idealnie będzie do niego pasowało zarówno masło, jak i dżem.
Składniki - ciasto:
- 25 gram świeżych drożdży
- pół szklanki ciepłej wody
- 1 łyżka cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 i 1/2 (jedna i pół) łyżki oleju rzepakowego lub masła
- 2 jajka
- 2 i 1/2 (dwie i pół) szklanki mąki pszennej
Składniki - kruszonka:
- 1 jajko do posmarowania ciasta
- 1 łyżka mąki
- pół łyżki masła (zimne)
- pół łyżki cukru kryształ
Zaczynamy 😀
Do miski wlewam ciepłą wodę, dodaję cukier i drożdże. Mieszam, aż do rozpuszczenia się drożdży. Odstawiam (nie czekam, aż odczyn urośnie). Do dużej miski wsypuję sól, wlewam olej (lub dodaję masło), wybijam 2 jajka oraz wsypuję mąkę. Mieszam i zaraz dodaję do miski wodę z cukrem i drożdżami. Wyrabiam ciasto w misce co najmniej 15 minut, aż będzie odchodzić od palców.
Odstawiam ciasto na 90 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - miskę zakrywam ścierką.
Po podwojeniu objętości ciasta, przekładam go na stolnicę poprószoną mąką. Lekko i chwilkę wyrabiam ciasto, dzielę go na 3 równe części i z każdej części robię rulon. Jeżeli chodzi o długość - ważne żeby rulony były równe, a długość zróbcie jaką chcecie 😉 Każdy rulon przekładam na blachę wyłożoną papierem lekko oprószonym mąką. Łączę ze sobą końcówki rulonów i zaplatam warkocz. Połączone końce zawijam do środka.
Odstawiam ciasto na 15 minut.
W międzyczasie robię kruszonkę - do miski dodaję mąkę, masło, cukier i wyrabiam palcami kruszonkę. Jak sama nazwa wskazuje, ma się ona kruszyć, więc jak coś dodajcie jeszcze sypkich składników.
Roztrzepuje jajko i pędzlem rozprowadzam go po cieście. Posypuję ciasto kruszonką i wkładam do piekarnika. Piekę najpierw pół godziny w piekarniku ustawionym na pieczenie od dołu w temperaturze 185 stopni. Po tym czasie ustawiam piekarnik na pieczenie od dołu i góry, zmniejszam temperaturę do 170 stopni i piekę 10 minut.
Powodzenia 😊
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/mo.mec/