Drożdżówki z makiem - słodki przepis





Drożdżówki z makiem oraz dodatkami takimi jak karmelizowane skórki pomarańczowe, miód, advocaat. Przepis na ciasto (mojej babci) już był wielokrotnie przeze mnie podawany, ale nie w połączeniu z makiem 😊 Nie ozdabiam drożdżówek lukrem, ani cukrem pudrem - mogłabym dla lepszego efektu, ale wolę Wam podać prosty przepis.


Składniki - ciasto
- 3 i 3/4 szklanki mąki
- 2 szczypty soli
- 3 jajka
- 1 szklanka mleka
- 80 gram masła
- pół szklanki cukru
- jedno opakowanie cukru waniliowego lub kopiata łyżeczka
- 30 gram drożdży świeżych (w kostce)

Składniki - nadzienie:
- 300 gram maku
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżki alkoholu advocaat
- 100 gram karmelizowanych skórek pomarańczowych
- 3 krople aromatu migdałowego do ciast

- 1 roztrzepane jajko do posmarowania bułeczek

Zaczynamy 😀

Podgrzewam mleko z masłem - to temperatury kiedy stwierdzę, że jest ciepłe, ale nie gorące. 

Do drożdży wsypuję z wcześniej odmierzonego cukru 2 łyżeczki cukru i mieszam, aż się drożdże rozpuszczą. 

Do miski wsypuję mąkę i 2 szczypty soli. Mieszam. Robię w środku dołek i wbijam 3 jajka. Mieszam i wsypuję resztę cukru, cukier waniliowy, rozpuszczone drożdże. Lekko mieszam, powoli wlewając mleko z masłem (chodzi o to, żeby z jajek się jajecznica nie zrobiła). W misce wyrabiam ciasto, aż widzę, że zaczyna odchodzić od brzegów miski - trwa to około 5 minut, aż się wytworzy gluten. Kiedy się wyrabia gluten? Ciasto musi odchodzić od palców i miski, a jak wbijemy w niego palec, to dziurka się sama zamyka. Po wyrobieniu ciasta, przykrywam miskę ścierką i odstawiam ciasto co najmniej na godzinę w ciepłe miejsce, aż podwoi swoją objętość.

Podczas wyrastania ciasta przygotowuję farsz. Wsypuję mak do garnka i zalewam wodą, po czym kładę garnek na palniku/kuchence. Zagotowuję wodę z makiem (około 3 minut musi się gotować). Odsączam mak na sitku. Po około 15 minutach 2 razy mielę odcedzony mak w maszynce do mielenia, na małych oczkach. Do zmielonego maku dodaję wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszam.

Jak ciasto urośnie to go wyciągam na deskę i krótko wyrabiam. Robię z niego rulon i zaczynam wałkować na grubość ok 1,5 do 2 cm na kształt prawie prostokątny. Rozwałkowane ciasto smaruję masą makową. Zawijam w rulon od tej szerszej strony. Wykrawam z niego 12 w miarę równych części. Każdą część biorę w rękę i rozpłaszczam 😉. Drożdżówki układam w blaszce wyłożonej papierem. Odstawiam na 15 do 30 minut minut - niech troszkę wyrosną. Smaruję je następnie roztrzepanym jajkiem.


Piekę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni - najpierw 4o minut ustawionym na grzanie "od dołu", a potem 10 minut ustawionym na grzanie "od dołu i od góry".

Powodzenia. 😁

https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/mo.mec/

Popularne posty