Chrust (faworki) - słodki przepis
Chrust (inaczej faworki) - przepis mojej babci, ciastka bez pieczenia, smażone, dość szybkie w przygotowaniu.
Składniki:
- 500 gram mąki tortowej
- 5 żółtek - jeżeli jajka są małe to 6 żółtek
- śmietana (tzw. kwaśna) - ile weźmie ciasto - ok. 4, 5 łyżek
- łyżeczka cukru pudru
- 2/3 łyżeczki soli
- łyżka spirytusu
- 1 litr oleju rzepakowego
- cukier puder do posypania
Zaczynamy 😊
Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję żółtka, cukier puder, sól i spirytus. Zaczynam wyrabiać ciasto i w trakcie wyrabiania dodaję po łyżce śmietany. Śmietany daję tyle, aż ciasto stanie się zwarte. Chwilę wyrabiam.
Biorę stolnicę, oprószam ją mąką. Dzielę ciasto na pół (łatwiej się wałkuje). Wałkuję ciasto na bardzo cienki placek (ok. 1-2 mm) - im cieńsze ciasto tym lepszy będzie chrust. Kroję ciasto w paski grubości ok. 2 do 3 cm. Potem dzielę paski na kawałki długości ok. 8-9 cm. Każdy kawałek przekrawam na środku wzdłuż (nacięcie ma ok. 2 cm). Przedkładam koniec kawałka przez dziurkę. Postępuje tak samo z drugim kawałkiem ciasta.
Do garnka wlewam litr oleju - nagrzewam go do dość wysokiej temperatury. Po wrzuceniu chrustu powinniście widzieć bąbelki, a chrust powinien szybko wypłynąć. W zależności od szerokości garnka smażę po ok. 10 chrustów na raz. Każdy kawałek smażę ok. 1 minuty z jednej strony, przewracam i smażę ok. 1 minuty drugą stronę. Wykładam chrust na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym. Po ostygnięciu posypuję chrust cukrem pudrem.
Smacznego. 😋
https://www.facebook.com/Deseryprzepisyprosteitradycyjne
https://www.instagram.com/mo.mec/